Ukrán katonák is harcoltak Dél-Oszétiában?

Ukrán katonák, továbbá az ukrán nacionalista félkatonai UNS-UNSZO szervezet tagjai is harcoltak a tavaly augusztusi grúz-dél-oszétiai konfliktusban Grúzia oldalán - jelentette be hétfőn Moszkvában a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság, de az ukrán fél cáfolta az állítást.

A közlés szerint erre nézve Chinvali területén találtak bizonyítékokat, annak a nyomozásnak a során, melyet a népirtás és orosz állampolgárok tömeges meggyilkolása miatt indított büntetőeljárás kapcsán folytattak.

Vlagyimir Markin, a nyomozati bizottság szóvivője elmondta: a bizottság olyan információkhoz jutott, amelyek szerint Grúzia oldalán az ukrán hadsereg katonái és a nacionalista UNA-UNSZO szervezet tagjai is harcoltak, az utóbbiak közül legalább 200 fő, s megemlítette néhányuk vezetéknevét is - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.

A nyomozás során aztán a Chinvali területén, Acsabeti faluban lévő grúz Terrorellenes Központban megtalálták az ukrán nacionalista szervezet tagjainak néhány tábori egyenruháját, személyes tárgyát, fényképét és számos igazolványát, továbbá a grúz belügyminisztérium vezetőinek utasítását, hogy bocsássanak gépkocsit az UNA-UNSZO képviselőinek rendelkezésére.

Ezen kívül a Grúzia békére kényszerítését célzó hadművelet során - az orosz fél így emlegeti a Dél-Oszétia védelmére történt erőteljes orosz beavatkozást -, ukrán jelzésű rakétákat is zsákmányoltak - mondta Markin, s hozzátette, hogy az azóta megtalált dokumentumok értelmében a rakéták 2008 májusában, vagyis a dél-oszétiai harci cselekmények kezdete előtt alig néhány hónappal ukrán védelmi üzemekben estek át karbantartáson.

A szóvivő végül közölte: avégből, hogy teljesen felderítsék a nacionalista szervezet és az ukrán fegyveres erők tagjai részvételének körülményeit, jogsegélyt kérve megkereséssel fordultak az illetékes ukrán szervekhez, de válasz erre mindeddig nem érkezett.

Szergej Kuzmin, az ukrán vezérkar sajtóosztályának vezetője a BBC brit műsorszórónak nyilatkozva puszta propagandának minősítette az orosz ügyészség állítását. Kijelentette, hogy a konfliktus kitörése előtt voltak ugyan ukrán katonák Grúziában hadgyakorlaton, de a harcok kezdetekor visszavonták őket.

Korábban több forrás, legutóbb Dmitrij Medvegyev orosz államfő a Viktor Juscsenko ukrán államfőhöz intézett nyílt levelében azzal vádolta Kijevet, hogy fegyvereket szállított Grúziának, amelyekkel aztán békés állampolgárokat és orosz békefenntartókat gyilkoltak a grúzok. Juscsenko azonban visszautasította a vádakat azzal, hogy Ukrajna legálisan járt el, amikor fegyvereket adott el Grúziának.

Kosztyantin Szadilov, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy egyetlen ukrán katona sem harcolt a grúz-déloszét háborúban, de nem zárta ki, hogy nem a fegyveres erőkhöz tartozó más ukrán állampolgárok esetleg részt vettek a harcokban.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.