Ukrán helikopter szállt le Budaörsön

Február 25-én egy luxuskategóriás helikopter érkezett Ukrajnából a budaörsi reptérre.

Az Index szerint az EC-145 típusú, UR-LCJ lajstromjelű helikopter jelenleg egy budaörsi hangárban, oldtimer gépek között állomásozik „jól elrejtve". A gazdasági tárca megerősítette, hogy ukrán gépről van szó, de a gép utasairól nem tudott felvilágosítást adni.

A helikopterről annyit lehet tudni, hogy állítólag egy Challenge Aero nevű, luxusrepülőket és luxushelikoptereket üzemeltető cég tulajdonában áll 2012 óta. A cég az ukrán bizniszjáratok piacának 15 százalékát fedi le. Tulajdonosa egy Szergej Nyikiforov nevű orosz anyanyelvű férfi, aki évek óta csak ezzel az üzlettel foglalkozik. A cég nem titkolja, hogy egy kivételezett rétegnek nyújt szolgáltatást, és ha kell, negyedmillió dollárért akár a Kajmán-szigetekről is gyorsan hazarepítik az embert.

A Challenge Aerót megkereste az Index. Kollégájuk rákérdezett, hogy mit csinál itt a kérdéses helikopter, mire a háttérből egy női hang odakiálltott a telefont felvevő titkárnőnek, hogy „ne mondj semmit, rakd le a telefont!". Kormányzati körökben azt állították, nincs tudomásuk arról, hogy politikai támogatással ukrán vezetőket engedtek volna berepülni az országba.

A légügyi hatóságot felügyelő gazdasági minisztériumban megerősítették, hogy ukrán felségjelű a budaörsi reptéren álló helikopter, arról azonban a tárca nem tudott felvilágosítást adni, hogy a gép utasai milyen céllal érkeztek.

Műszaki adatai szerint a gép egy tankkal körülbelül 670 kilométert tud megtenni, ami körülbelül a Kijev–Ungvár távnak felel meg. Egyik forrás azt mondta, hogy a gép Ungvárról indult Budaörsre. Hogy oda honnan érkezett, azt nem tudni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.