Ukrán válság: lövedék csapódott be egy iskolánál

Tüzérségi lövedék csapódott be szerdán a kelet-ukrajnai Donyeck egyik iskolája melletti sportcsarnokba. Az eddigi nem hivatalos adatok szerint két gyermek életét vesztette, további négy ember pedig megsebesült.

Az esetről Natalja Jemcsenko, a donyecki SZKM (System Capital Management) vállalatcsoport kommunikációs igazgatója adott hírt a Facebook közösségi portálon.

A cégcsoport humanitárius szervezetének egyik önkéntesétől kapott információra hivatkozva azt írta, hogy találat érte a donyecki nemzetközi repülőtér közelében lévő 63-as számú iskola melletti sportcsarnokot, amelyben éppen akkor gyerekek futballoztak.

Értesülései szerint a robbanás következtében életét vesztette az iskola egy nyolcadik osztályos és egy végzős, 18 éves diákja. Négy sebesültet - egy 21 éves, és három 17 esztendős fiatalt - szállítottak kórházba, egy közülük súlyos állapotban van.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter felszólította az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy haladéktalanul küldjön megfigyelőket a tragédia helyszínére. Hangsúlyozta, hogy forró nyomon kell megindítani a vizsgálatot és felkutatni a tetteseket.

A kormány nem akarja támogatni az "orosz terrorizmust"

Az ukrán kormány átmenetileg leállítja az oroszbarát szakadárok által megszállva tartott területek állami költségvetésből történő támogatását - jelentette be Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kabinet szerdai kijevi ülésén.

"A kormány nem hajlandó szélhámosokat és terroristákat szponzorálni" - szögezte le a kormányfő, hozzátéve, hogy amint felszabadulnak a szeparatisták ellenőrzése alól az érintett területek, megkapják a felfüggesztett állami támogatást.

Elmondta, hogy az állami büdzséből több mint 50 milliárd hrivnya (egy hrivnya körülbelül 18 forint) éves támogatásban részesül Donyeck és Luhanszk megye költségvetése, akárcsak azok szociális alapjai. Ezen belül a szakadárok által megszállt Donyeck megyei terület 19,6 milliárd hrivnya, a Luhanszk megyei pedig 14,6 milliárd hrivnya támogatásból részesül a központi költségvetésből, amelynek kiutalását a kormány mostantól felfüggeszti.

Kijelentette, hogy a szakadárok ellenőrzése alatt lévő területeken ez az összeg nem jut el az emberekhez, hanem "orosz bűnözők" kezébe kerül. "Ily módon gyakorlatilag az orosz terrorizmust támogatjuk" - jegyezte meg Jacenyuk.

A miniszterelnök biztosított ugyanakkor afelől, hogy az idén télen biztosítják a gáz- és áramellátást a szakadár területek számára. Amint viszont e térségek visszatértek ukrán ellenőrzés alá, központi támogatásukból levonják a felhalmozott tartozást.

"Ez a mi területünk és a mi állampolgáraink élnek ott, ezért a kormány nem hagyja, hogy az ott élő egyszerű emberek szenvedjék meg a kialakult helyzetet. A terroristákkal majd külön számolunk" - mondta az ukrán miniszterelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.