Ukrán szakértő szerint így folytatódhat országa sorsa

Egy hét alatt nem oldható meg a kelet-ukrajnai helyzet még akkor sem, ha Petro Porosenko ukrán elnök "stratégiai zsenikre" cseréli a terrorellenes művelet vezetőit - mutatott rá hétfőn Dmitro Timcsuk, a kijevi Katonai és Politikai Tanulmányok Központjának vezetője.

A katonai szakértő, újságíró, aki folyamatosan figyelemmel kíséri a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktust, Facebook-oldalán elemezte annak lehetőségeit, miként valósítható meg az egy héten belüli tűzszünet a kelet-ukrajnai régióban, amelyet a múlt hét végén beiktatott ukrán államfő ígért meg.

A szakértő megjegyezte, hogy Porosenko egyelőre nem fejtette ki rendezési tervének részleteit, ezért csak feltételezni lehet néhány lehetséges változatot.

Az egyik, hogy a terrorellenes műveletet villámgyorsan sikerre viszik. Ez azonban Timcsuk szerint lehetetlen, részben azért, mert földrajzilag nagy területre terjedtek ki a harcok és az orosz-ukrán határt sem lehet egy nap alatt lezárni. Másrészt a terrorellenes művelet átszervezéséhez, a kádercserékhez is idő kell, ráadásul Porosenko környezetében nincsenek ezekre a posztokra alkalmas emberek.

A másik lehetséges forgatókönyv az elemző szerint, hogy folytatódik a terrorellenes művelet, és ezzel egy időben egyezség születik Oroszországgal a "terroristák" támogatásának leállításáról.

"Amennyiben Vlagyimir Putyin orosz elnök felhagy a terroristák támogatásával, visszahívja zsoldosait és megerősíti az orosz-ukrán határ védelmét az orosz oldalon, ahogy azt a múlt héten ígérte, a terrorellenes művelet gyors befejezésének esélye nagymértékben megnő" - vélekedett Timcsuk. Kifejtette ugyanakkor, hogy még ha az "orosz zsoldosok" az elkövetkező napokban mind elhagyják Ukrajnát, a főként "bűnözőkből álló helyi milíciák" akkor is folytatják a szembenállást az ukrán fegyveres erőkkel, és egy hét alatt aligha lehet megtisztítani tőlük a régiót.

Megjegyezte, hogy "Putyinnak csak egy naiv ember hisz, és nem gondolja, hogy Porosenko ilyen ember lenne".
A harmadik változat a szakértő szerint az, hogy a Donyect Kijev "feladja", és a térségben egy, a Dnyeszter mentéhez hasonló, senki által el nem ismert "kváziköztársaság" jön létre orosz befolyás alatt. Hozzátette, hogy a válság "ilyen kimenetelére még csak gondolni sem szeretne".

Petro Porosenko vasárnap este Kijevben - az általa szombaton javasolt béketerv részleteit kidolgozó háromoldalú, úgynevezett összekötő csoport ülése után - kijelentette, hogy a jövő héten tűzszünetet kell életbe léptetni Kelet-Ukrajnában. Az ukrán államfő szombati, eskütétele utáni beszédében büntetlenséget ígért azoknak a kelet-ukrajnai szakadároknak, akik leteszik a fegyvert, és nem öltek sem katonákat, sem civileket.

Kijelentette: ellenőrzött folyosót nyitnak Oroszország felé, hogy a külföldi zsoldosok elhagyhassák Ukrajnát. Leszögezte viszont, hogy "terroristákkal" nem tárgyal. Korábbi nyilatkozataiban kijelentette, hogy a terrorellenes műveletet hatékonyabbá kell tenni, és mihamarabb be kell fejezni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.