Ukrajnát és Moldovát 'fogja' az unió

Az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácsülésükön áttekintették az ukrán és moldovai helyzetet, előbbit különös tekintettel a nemrégiben megtartott elnökválasztásra.

A vitában a fődiplomaták egyetértettek abban - mondta este Balázs Péter -, hogy bár Kijevben oroszbarát kormány alakul, az új vezetés fontosnak tartja az önálló ukrán törekvések megvalósítását, s az ország egyensúlyozását Brüsszel és Moszkva között. Vagyis az EU külügyminiszterei úgy vélik, hogy Ukrajnát nem szabad elengedni, sőt közelíteni kell, elsősorban a gazdasági együttműködés fokozásával és a vízumkönnyítések bevezetésével. Ez utóbbi azonban kényes kérdés, mert Ukrajnából tetemes számú munkavállalóra lehet számítani, ezért előbb számos egyezményt tető alá kell hozni. Moldova abban különbözik, hogy kormánya eleve EU-barát, így esetében nagyobb lelkesedés tapasztalható a vízumliberalizáció iránt az uniós diplomáciai körökben.

Meghallgatták Tony Blair beszámolóját, aki a kvartett - ENSZ, USA, EU, Oroszország - nevében tárgyalt a Közel-Keleten, s azt találta, hogy a helyzet nem javul, nem közeledik a két állam megoldás megvalósulása felé. Ashton külügyi főmegbízott, aki a minapi moszkvai egyeztetésen az EU-t képviselte, arról beszélt a sajtóértekezletén, hogy az intézményfejlesztésért tehet legtöbbet az unió.

Balázs szerint az hangzott el a vitában, hogy működő közigazgatásra lenne szükség a palesztin területen, ami viszont föltételezné a Fatah és a Hamasz összefogását. A magyar diplomácia vezetője úgy értékelte, hogy Sarkozy francia elnök állásfoglalása után lekerült a napirendről a palesztin állam elismerése a határok tisztázása nélkül, holott nemrég erre tett javaslatot közös cikkben éppen a francia és a spanyol külügyminiszter.

Szó esett még az uniós külügyi szolgálat felállításának előkészítésről. Balázs sürgette, hogy az elveket határidőre rögzítse Ashton, a végrehajtás már lehet lassúbb. Legelőbb a nemzetközi szervezeteknél kellene létrehozni az EU egységes jelenlétét. Továbbra is éles viták tárgya, hogy a diplomaták harmadát adó tagországok milyen arányban részesülnek a posztokból, de Ashton a nemek megfelelő arányának kialakítását is felvetette. A külügyi főképviselőnek a napokban elő kellene hozakodnia tervezetével. Ám Balázs felhívta a figyelmet rá, hogy a Külügyminisztérium honlapján olvashatók már a pályázati feltételek.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.