Ukrajnának kalapozik az EU

Húszmilliárd euró – ennyivel számolnak nem hivatalosan Brüsszelben. Ennyit tudna az EU hét év alatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 15 milliárd eurós hitelén felül Ukrajnának nyújtani hitelek, támogatások, kétoldalú kölcsönök, az Európai Beruházási Bank (EIB), illetve az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) segítségével.

"Az EU olyan nemzetközi támogatási csomagon dolgozik, amely rövid, közép- és hosszú távon pénzügyi segítséget nyújtana Ukrajnának" – mondta újságírók kérdésére Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője. Hozzátette, az EU célja Ukrajna politikai és gazdasági stabilitása.

Február végi csendélet Kijevben
A black ribbon is attached to a flag, which combines EU and Ukrainian flags, to mark a day of mourning for the victims of clashes between anti-government protesters and Interior Ministry members in Kiev February 22, 2014. Protesters seized the Kiev office of President Viktor Yanukovich on Saturday and the opposition demanded a new election be held by May, as the pro-Russian leader's grip on power rapidly eroded following bloodshed in the capital. REUTERS/Vasily Fedosenko (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Olli Rehn pénzügyi EU-biztos és Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is tárgyal a különböző hitelszervezetekkel. Stefan Füle bővítési EU-biztos pedig az EBRD elnökével találkozik, igaz, Brüsszelben hozzáteszik, ez korábban egyeztetett találkozó. Brüsszeli remények szerint most, hogy Viktor Janukovics volt ukrán elnök elmenekült, a tagállamok hajlandók lesznek nagyobb pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának. "A segítségnyújtás mértéke és tempója fel fog gyorsulni" – mondta egy bizottsági forrás. Elismerte, hogy a pénzügyi támogatás alapvetően a társulási egyezmény és a szabadkereskedelmi megállapodás aláírásától, illetve gazdasági reformoktól függ, de ha Brüsszel lát erre hajlandóságot az új ukrán vezetés részéről, akkor gyorsabban is érkezhet a pénzügyi segítség.

"Készen állunk, hogy azonnal segítsünk, amint felveszi valaki a telefont a másik oldalon" – mondta a hétvégén George Osborne brit pénzügyminiszter Ukrajnáról. Bizottsági források szerint az EU-n kívül Japán és Norvégia szállhat be, de tárgyalnak az Egyesült Államokkal, Kínával és Törökországgal is a lehetséges pénzügyi segítségről. Brüsszel Oroszországot is szeretné bevonni a pénzügyi csomag összeállításába, és igyekeznek kerülni a konfrontációt Moszkvával. Nemzetközi donorkonferencia összehívását azonban egyelőre nem erősítették meg Brüsszelben.

"Az EU kész aláírni a társulási egyezményt és a szabadkereskedelmi megállapodást a májusra tervezett választások után" – közölte Olivier Bailly szóvivő. Hozzátette, nem azért, mintha az átmeneti kormány nem lenne legitim, de az EU a lehető legszélesebb politikai felhatalmazás mellett szeretné aláírni a dokumentumokat. Háttérben EU-tisztségviselők azt is elmondják, azt várják Ukrajna új vezetőitől, hogy a társulási egyezménnyel kapcsolatos, a múlt hónapokban tapasztalható lejárató kampányt megfordítsák, és javítsanak a megállapodás általános megítélésén.

Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn már Kijevben tárgyalt, és nem csak a pénzügyi támogatásról. A bizottsági szóvivő szerint nemcsak ukrán, de orosz „partnereivel” is kapcsolatban áll.

Egyelőre nincs szó arról, hogy az EU tagállamai a tagság lehetőségét is felvillantanák Kijev előtt. Olli Rehn ugyanakkor azt hangoztatta a hétvégén, hogy Európának fel kell nőnie a történelmi pillanathoz, és közép-, hosszú távon a tagság perspektíváját kell nyújtania Ukrajnának, amennyiben az ország teljesíti a csatlakozás feltételeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.