Ukrajnában meghosszabbítják a tűzszünetet

Brüsszeli diplomáciai források szerint Petro Porosenko ukrán elnök beleegyezett, hogy hétfőig meghosszabbítsa hazájában a tűzszünetet, amelyet egy héttel korábban hirdetett meg.

Az EU állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján pénteken - a tűzszünet lejártának napján - a csúcsvezetők munkaebéden tekintették át Porosenkóval az ukrán helyzetet.

Porosenko a tűzszünet kihirdetésekor, egy hete pénteken fegyverletételre szólította fel két kelet-ukrajnai megye, Donyeck és Luganszk orosz és oroszpárti szeparatistáit, egyúttal pedig tárgyalásokat ajánlott nekik, a döntéshozatali rendszer bizonyos fokú decentralizálására téve ígéretet.

A tűzszünethez a szeparatisták hétfőn csatlakoztak, kedden pedig egy Mi-8-as helikopter lelövésével megsértették. A helikopteren utazó kilenc ember – a pilóták, katonák és a tűzszünet végrehajtását felügyelő ellenőrök – mindegyike életét vesztette.

A válság megoldására – legalábbis puhatolózó béketárgyalások elindítására – van remény, a szeparatisták ugyanis szintén tettek egy jóindulatról tanúskodó gesztust, és péntek hajnalban szabadon engedtek négy EBESZ-megfigyelőt abból a nyolcból, aki a fogságukban van. A négy túszt – egy svájci, egy török, egy észt és egy dán megfigyelőt – a szeparatisták egy Donyeck városi hotelbe vitték. A náluk maradt négy EBESZ-megfigyelőt valahol Luganszkban őrzik. A Reuters szerint a mostani túszszabadítási akcióról a kijevi kormány, az EBESZ, Oroszország és a szeparatisták közötti tárgyalásokon sikerült megállapodni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.