„Ukrajnában fennmaradt az oligarcharendszer”

A kelet-ukrajnai háborús konfliktus békés rendezését, a súlyos gazdasági válság mielőbbi megoldását, az Ukrajnában élő nemzetiségek jogai európai normáknak megfelelő biztosítását szorgalmazta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a szombaton Beregszászon tartott XXVI. közgyűlésén, amelyen az ukrán válság kárpátaljai magyarokra gyakorolt hatásának és a magyarság közösségként való megtartásának kérdései szerepeltek. 

A közgyűlésen elfogadott nyilatkozatában a KMKSZ üdvözölte a minszki megállapodást, és meggyőződését fejezte ki, hogy a kelet-ukrajnai háborús konfliktus csak békés úton rendezhető.

A KMKSZ mihamarabbi megoldást sürget a rendkívül súlyos gazdasági helyzetre, olyan intézkedéseket vár el az ukrán állam vezetőitől, amelyek kivezethetik az országot a válságból. A nemzetiségeket is érintő felgyorsult kivándorlásra való tekintettel a szövetség az Ukrajnában élő nemzetiségek, közte a kárpátaljai magyarság helyzetének mielőbbi rendezésére, a kisebbségek jogai európai normáknak megfelelő biztosítására szólítja fel Kijevet.

A közgyűlésen tartott helyzetértékelő beszámolójában Brenzovics László, a KMKSZ egy évvel ezelőtt megválasztott elnöke, az ukrán parlament képviselője hangsúlyozta: „A kárpátaljai magyarság rendkívül sikeres esztendőt tudhatna maga mögött, ha elért eredményeit, erőfeszítéseit nem húzta volna keresztül az Ukrajnában dúló háború és a rendkívül súlyos gazdasági helyzet". Kiemelte, hogy a KMKSZ véleménye szerint a kelet-ukrajnai konfliktusnak nincs fegyveres megoldása, s a helyzet csak tárgyalásos úton, kompromisszumos megoldás keresésével rendezhető.

Brenzovics rámutatott, hogy Ukrajnában az elmúlt egy évben – a nagyszabású átalakítások beharangozása ellenére – szinte semmi nem változott, a reformok ugyanis nem szisztematikusak, fennmaradt az oligarcharendszer, és nehezen halad a jogállamiság megteremtése. Szerinte a válsághelyzet ellenére sem szabad szőnyeg alá söpörni a kisebbségi jogok kérdését. „Az ukrán vezetésnek tudomásul kell vennie, hogy Ukrajna soknemzetiségű állam, s az országban tervezett közigazgatási és közoktatási reform megvalósítása során figyelembe kell venni a nemzetiségi kisebbségek érdekeit" – fogalmazott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.