Ukrajnában aggódnak a szíriai orosz beavatkozás miatt

Ukrajnában számos szakértő egyetért abban, hogy szoros kapcsolat van az Oroszország által elindított szíriai légicsapások és az ukrán konfliktus alakulása között.
Tarasz Csornovil nemzetközi politikai szakértő szerint valószínűleg nem véletlen, hogy az orosz légicsapások Szíriában éppen a "normandiai négyek", azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország pénteken esedékes párizsi csúcstalálkozójának előestéjén indultak el. Ihor Romanyenko katonai szakértő szerint Oroszország megpróbálja rávenni a Nyugatot, hogy a szíriai helyzet megoldásáért cserében "fordítsa el tekintetét Ukrajnáról".

"Barack Obama amerikai elnök szeretné államfői ciklusát békével lezárni, ezért sürgősen lépéseket kell tennie a szíriai helyzet rendezésére, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig éppen ezt akarja a saját hasznára fordítani" - vélekedett Romanyenko. Egyetértett ezzel Ruszlan Bortnik politológus, aki szerint Putyin megpróbálja aduként kijátszani a szíriai kártyát, hogy nyomást gyakoroljon a migránsáradat miatt aggódó európai vezetőkre. Az elemző szerint Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök jobban hajlanak majd Putyin érveinek meghallgatására, Ukrajna pedig emiatt igen nehéz tárgyalás elé néz. Csornovil viszont úgy látja, hogy a Szíriában végrehajtott légicsapások még inkább eltávolították a nyugati vezetőket a Putyinnal való együttműködéstől, ami egyúttal csökkentette az esélyét annak is, hogy a Donyec-medencében zajló konfliktust számára előnyös módon rendezzék, vagyis ezt a helyzetet Ukrajna a maga előnyére fordíthatja.

Vadim Karaszjev ismert ukrán politológust, a Globális Stratégia kutatóintézet igazgatóját a Szevodnya című ukrán napilap arról faggatta, miért hallgatnak az orosz légicsapások után a kijevi politikai vezetők és állami intézmények. A szakértő szerint ha Kijev nekiállna hangosan kritizálni, elítélni az orosz légicsapásokat, azzal a figyelmet Ukrajnáról Szíriára terelné, ami csökkentené Kijev diplomáciai erejét saját konfliktusának, a kelet-ukrajnai válságnak a rendezéséről folyó tárgyalásokon. Karaszjev úgy véli, hogy a kijevi vezetés helyesen teszi, ha most inkább csendben figyeli a szíriai események alakulását, közben viszont mindent be kell vetnie azért, hogy ne terelődjön el a nemzetközi közvélemény figyelme Ukrajnáról.

Ihor Szemivolosz, az ukrajnai Közel-keleti Kutatóközpont elnöke szerint Oroszország a légicsapások elindításával nyíltan bekapcsolódott a szíriai polgárháborúba a hatalmon lévő rezsim oldalán. Véleménye szerint pusztán légicsapásokkal, szárazföldi csapatok bevetése nélkül Moszkva nem fog komoly sikereket elérni. "Minél tovább háborúzik azonban Oroszország Szíriában, annál jobb nekünk. Cinikusan szólva, minél több koporsó érkezik onnan Oroszországba, annál több ukrán katona marad életben" - tette hozzá az elemző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.