Ukrajna hátrál, a bojkott miatt halasztják a csúcsot

Bár Kijev a Krím-félszigeti Jaltában tartandó találkozóra 20 államfőt hívott meg, a Timosenko-ügy miatt több mint tíz elnök mondta le a részvételt.

Ukrajna elhalasztotta a közép-európai államfők péntekre és szombatra tervezett jaltai csúcstalálkozóját, mivel a legtöbb meghívott – tiltakozásul a Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök fogva tartási körülményei miatt –lemondta részvételét az eseményen. "Mivel több európai vezető nem tud részt venni a jaltai csúcstalálkozón, Ukrajna úgy döntött, hogy azt egy későbbi időpontra halasztja" – mondta Olekszander Dikuszarov ukrán külügyi szóvivő az Interfax-Ukraina hírügynökségnek.

A Krím-félszigeti Jaltában megtartandó csúcstalálkozóra Kijev 20 államfőt hívott meg, de számított José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság, valamint Herman Van Rompuy-nek, az Európai Tanács elnökének a részvételére is. Több mint tíz elnök viszont lemondta a részvételt a Timosenko-ügy miatt.

Timosenkót tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélés vádjával. Az 51 éves politikus súlyos porckorongbántalmakkal küszködik. Ügyvédjének közlése szerint április 20-án beleegyezése nélkül szállították a harkivi kórházba, s eközben fizikai erőszakot alkalmaztak vele szemben. Timosenko tiltakozásul éhségsztrájkba kezdett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.