Ukrajna: az EU még kivár a szankciókkal

Az EU vezető politikusai üdvözölték az ukrajnai megállapodást péntek délután, de kevés konkrétum derült ki arról, mi lesz a csütörtökön elfogadott uniós szankciókkal.

Utóbbiakról Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője péntek délután Londonban azt mondta: jövőjük attól függ, hogy a Kijevben tartózkodó uniós külügyminiszterek hogyan értékelik a helyzetet. "Ukrajna jövője azon múlik, hogyan sikerül a megállapodás végrehajtása" – mondta Ashton, aki telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, és megegyeztek abban, hogy az erőszaknak véget kell vetni.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke közleményben üdvözölte a megállapodást, amelyben leszögezte, minden felet felelősség terhel azért, hogy a szavakat tettek kövessék. Stefan Füle bővítési EU-biztos szintén üdvözölte a megállapodást, és hozzátette, hogy az egyezmény végrehajtása kulcsfontosságú az ország és az ukrán nép szempontjából. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke közleményében úgy fogalmazott, a megállapodás reményt ad arra, hogy Ukrajna túl van a legrosszabbon.

Nincs szó arról, hogy az EU ne léptetné életbe a szankciókat, ugyanakkor információink szerint bizonyos tagállamok (köztük Németország) lassítanák a megcélzott személyek listájának összeállítását és a büntetőintézkedések végrehajtását. "Kivárásra játszanak" – fogalmazott egy diplomáciai forrásunk. A büntetőintézkedések célkeresztjébe vett személyek listáját alapvetően a kijevi európai képviselőktől várja Brüsszel.

Az IMF-hitelen és az EU által már korábban felajánlott pénzügyi segítségen túl egyelőre nincs szó további gazdasági segítségnyújtásról. Az uniós külügyminiszterek csütörtökön ismét megvitatták, vajon kellene-e Ukrajnának európai perspektívát nyújtani, azaz a tagság lehetőségét kilátásba helyezni. Végül nem mentek túl a korábban használt megfogalmazáson, amely szerint a társulási egyezmény és a szabadkereskedelmi megállapodás – amelynek aláírására az EU továbbra is nyitott – nem jelenti a kapcsolatok végső célját. Egyes tagállamok úgy vélik, hogy Bulgáriát és Romániát is túl korán engedték be az EU-ba, ezért – különösen az európai választások előtt, amelyen az euroszkeptikusok megerősödésétől tartanak – nem akarnak elköteleződni.

Az uniós külügyminiszterek Kijevben összesen több mint húsz órát tárgyaltak Viktor Janukovics ukrán elnökkel és az ellenzék képviselőivel. A tárgyalásokhoz csatlakozott Vlagyimir Lukin, orosz emberjogi ombudsman, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök küldött az ukrán fővárosba. Úgy tudni, az elmúlt nap áldozatai és a fokozódó erőszak mindkét felet arra ösztönözték, hogy elfogadják az EU-külügyminiszterek ajánlatát.

Brüsszelben máris arról beszélnek, hogy Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter jól tudja majd használni az ukrán megállapodás sikerét az uniós posztokért folytatott versenyben. A lengyel politikus sajtóértesülések szerint az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szeretne lenni a következő Európai Bizottság mandátuma alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.