Ukrajna: az EU kész közvetíteni

Az Európai Unió kész magas rangú közvetítőkkel segíteni az ukrán kormányzat és az ellenzék tárgyalásait – jelentette be Vitalij Klicsko, az UDAR párt vezetője, miután Kijevben tárgyalt Catherine Ashtonnal, az EU külpolitika főképviselőjével.

Az ökölvívó világbajnokból lett ellenzéki politikus szerint azért van szükség harmadik fél bevonására, hogy más is lássa, miként zajlanak az egyeztetések, és rögzítse a megállapodásokat, kötelezettség-vállalásokat. Ashton szerdán Viktor Janukovics államfővel is találkozott, sajtótitkára pedig Brüsszelben megerősítette: ha Kijev kéri, valóban készek a közvetítésre.

Az átmeneti kormány élére is esélyesnek tartott milliárdos független képviselő, Petro Porosenko hangoztatta, hogy Brüsszel anyagi támogatást is hajlandó nyújtani Kijevnek. Stefan Füle bővítési EU-biztos viszont arra utalt, hogy az unió – Oroszországtól eltérően – továbbra is feltételekhez köti a segítséget. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint az Európai Parlament ülésén közölte, hogy „kedvező forgatókönyv” esetén, az IMF-fel és más „nemzetközi szereplőkkel” együttműködve, az EU készen áll a politikai és gazdasági reformok iránti egyértelmű ukrán elkötelezettségen alapuló támogatás növelésére.

Az uniós tisztviselő egyszersmind sürgette, hogy az ellenzék határolódjon el a szélsőségesektől, és teremtsék meg a feltételeket a 2015-ben esedékes elnökválasztás szabad és igazságos lebonyolításához. Klicsko viszont – miután a kijevi parlament szerdán sem tudott megállapodni az ülésszak naptári tervében, így az alkotmányos reform napirendre tűzésében – kijelentette: ha nem sikerül visszaállítani a 2004-es alaptörvényt, akkor az előrehozott államfőválasztás lehet a legrövidebb út a válság megoldásához. Szerinte enyhülne a feszültség, ha őszre kitűznék a voksolást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.