Ukrajna tovább halad a NATO-csatlakozás útján

Az ukrán parlament megszavazta, hogy feladja az ország „el nem kötelezett" státuszát és tovább dolgozik a NATO-csatlakozáson.

Oroszország nagyon gyorsan válaszolt az ukrán képviselőház döntésére. Moszkva szerint ez barátságtalan döntés, amely kellemetlenségeket okoz a két ország kapcsolatában.

Az ukrán parlament 303 igen és 8 nem mellett fogadta el a csatlakozás irányába mozdító döntést. A korábban Oroszország nyomására 2010-ben elfogadott „el nem kötelezett" státusz értelmében Ukrajna nem vállalhatott szerepet egyetlen katonai szövetségben sem.

Petro Porosenko ukrán elnök hétfői beszédében hangsúlyozta, hogy országa harcol a függetlenségért, a területi egységéért és a szuverenitásáért, mely meghatározó tényező a világgal folytatott kapcsolataiban.

BBC megemlíti, hogy Porosenko válaszul a kelet-ukrajnai helyzetre tett ígéretet a NATO-csatlakozásra. Ismeretes, hogy a nyugati országok bizsonyítottnak látják, hogy Moszkva segíti az oroszbarát szeparatistákat. Oroszország ezt tagadja, ennek ellenére az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciókkal bünteti őket. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.