Ukrajna már nem fog fázni ezen a télen

Csütörtökön az brüsszeli háromoldalú tárgyalásokon megszületett a megállapodás arról, hogy a Gazprom újraindítja a gázszállításokat Ukrajna felé.
A részletekről egyelőre nincs hivatalos bejelentés, de Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter közlése szerint Moszkva vállalta, hogy egész télen szállítja a gázt Kijevnek. A csütörtök éjjel aláírt megállapodás az Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió között hetek óta tartó háromoldalú tárgyalássorozatot zárja le, amelyről az elmúlt napokban rendre olyan beszámolók érkeztek, hogy a felek már nagyon közel vannak az alkuhoz. Csütörtöki jelentések szerint az orosz és az ukrán szakminiszter és a nemzeti gáztársaságok vezetőinek részvételével zajló tárgyalásokon már csak azon múlt az egyezség, hogy Moszkva megkapja-e az általa szükségesnek tartott pénzügyi garanciákat Brüsszeltől.

Alekszander Novak orosz és Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter kézfogása csütörtökön Brüsszelben
Alekszander Novak orosz és Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter kézfogása csütörtökön Brüsszelben
Francois Lenoir / Reuters

Az oroszok többször is egyértelművé tették, hogy a júniusban leállított gázszállításokat a Gazprom csak akkor hajlandó újraindítani, ha Ukrajna előre fizet, és ehhez vártak biztosítékot az EU-tól. És persze azt is el akarták érni, hogy Brüsszel segítsen Kijevnek törleszteni a korábbi gázszállítások ki nem fizetésével felhalmozott, orosz számítások szerint ötmilliárd dollárt is meghaladó adósságot.

A newsru.com orosz hírportál szerint a szállítások felújítása fejében ebből 3,1 milliárd dollárra számít Oroszország, és – mint a Reuters írta – 1,6 milliárdot előre kér azért a gázmennyiségért, amelyet a megállapodás után indít el Ukrajnának. Az EU segítségére a kijevi kormányzatnak is szüksége volt, hogy olyan alkut tudjon elérni, amelyet a közvéleménynek sikerként, nem pedig ráfizetésként mutathat fel.

Mivel a kért biztosítékot nem kapták meg, az oroszok szerda este felálltak az asztaltól, de aztán újra leültek tárgyalni. A felek csütörtökön este háromnegyed tízre meghirdetett sajtótájékoztatója egy órát késett.

Ukrajna a tárgyalásokon egyébként azt mondta, hogy az év végéig maximum 378 dollárt akar fizetni ezer köbméterenként az orosz gázért, és ennek az árnak 365 dollárra kell esnie 2015 első negyedévére. Ezt Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök árulta el csütörtökön, nem sokkal az utolsó brüsszeli tárgyalási forduló kezdete előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.