Masírozott a szélsőjobb Bandera miatt

Ukrán nacionalisták masíroztak Kijeven át a második világháború szovjet ellenes vezetőjének, Sztyepan Banderának a tiszteletére.
A felvonuláson a szélsőjobboldali Szvoboda (Szabadság) párt vezetője, Oleh Tyahnibok arra szólította fel a hatóságokat, hogy adják vissza az „Ukrajna Hőse" címet az 1909 január elsején született Banderának. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban Hitler bűntársának nevezte Banderát, a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatását pedig többek között Moszkva azzal magyarázza, hogy a területen élő orosz kisebbség neonáci fenyegetésnek van kitéve -írja a BBC.

A tüntetőknél a Szvoboda és a Jobb Szektor zászlóit lehetett látni, mindkét csoport részt vett a Moszkva-barát exelnök, Viktor Janukovics megbuktatásához vezető megmozdulásokban tavaly februárban.

Moszkva azt állítja, hogy a körülbelül 2500 fős felvonuláson orosz újságírókat is bántalmaztak. Állítólag a Kreml-párti LifeNews tévé két riporternőjét is megtámadták maszkos tüntetők, kamerájukat összetörték és ellopták mobiltelefonjukat – jelentette az orosz külügyminisztérium. Egy férfit letartóztattak az ügy kapcsán.

Banderát a nácik letartóztatták és bebörtönözték a második világháború alatt, 1959-ben, Münchenben gyilkolta meg egy KGB-ügynök. Bandera az ukrán történekem megosztó alakja, Janukovics vette el tőle az "Ukrajna Hőse" kitüntetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.