Ukrajna "felszabadításáról" fogadtak el határozatot Kijevben

Az Ukrajna "felszabadításáért" folytatandó harcról fogadott el nyilatkozatot csütörtökön az ukrán parlament.

A nagy többséggel elfogadott dokumentumban a kijevi törvényhozás felszólítja a nemzetközi közösség minden tagját, hogy ne ismerje el az úgynevezett - függetlenségét hétfőn egyoldalúan kikiáltott - "Krími Köztársaságot", illetve a terület Oroszországhoz való csatolását.

Felhívja a figyelmüket arra, hogy az ukrán nép sosem ismeri el elidegeníthetetlen területének, a Krími Autonóm Köztársaságnak az orosz annektálását. A nyilatkozat szerint Oroszország "a nemzetközi jog alapvető normáinak és az államok együttélésére vonatkozó, általánosan elfogadott elvek brutális megsértésével" kebelezte be a Krím félszigetet.

A parlament az ukrán nép nevében kinyilatkoztatta, hogy "a Krím Ukrajna része volt, most is az, és az is marad".
"Az ukrán nép soha, semmilyen körülmények között nem hagy fel a Krím megszállóktól való felszabadításáért folyó harccal, bármilyen nehéz és hosszadalmas is legyen" - olvasható a parlamenti nyilatkozatban, amelyet az UNIAN hírügynökség idézett.

A dokumentum rámutat arra, hogy a II. világháború befejezése óta most első ízben "rajzolja át cinikusan" az általánosan elfogadott európai határokat egy olyan ország, amely több- és kétoldalú egyezményekkel szavatolta Ukrajna területi épségét, határainak sérthetetlenségét és megváltoztathatatlanságát.

Az ukrán parlament csütörtökön nyilatkozatot fogadott el a krími tatárok jogainak védelméről is. A dokumentum szerint Ukrajna szavatolja "az őslakos krími tatár nép és más ukrajnai nemzeti kisebbségek etnikai, kulturális, nyelvi és vallási sajátosságainak megőrzését és fejlődését". A nyilatkozat szerint Ukrajna elismeri a kurultájt a krími tatár nép legfőbb képviseleti szervének, a medzsliszt pedig a kurultáj végrehajtó szervének.

A Verhovna Rada felhatalmazta az ukrán kormányt arra, hogy indítsa el Ukrajna csatlakozásának folyamatát az őslakos népek jogairól szóló ENSZ-nyilatkozathoz, és a medzslisszel együttműködve haladéktalanul készítse elő azokat a törvényeket és jogszabályokat, amelyek Ukrajna őslakos népeként határozzák meg a krími tatár népet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.