Ukrajna fél, de elnököt választ

Három hónappal azután, hogy Viktor Janukovics államfőt megbuktatta az ellenzéki tüntetéssorozat, a politikus pedig elmenekült Oroszországba, elnökválasztást tartanak Ukrajnában. Országszerte mintegy 65 ezer rendőr, és a Nemzeti Gárda mintegy 5100 tagja vigyáz a közrendre, de így is valószínűtlen, hogy a nemrég függetlenséget kiáltott két szeparatista megyében, Donyeckben és Luganszkban meg lehet tartani a megméretést.
Vasárnap helyi idő szerint reggel nyolckor (közép-európai idő szerint hét órakor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában. A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a mintegy 36,5 millió szavazásra jogosult ukrán állampolgárt. A szavazólapokon 21 jelölt neve szerepel.

Ha egy jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét, akkor nem lesz második fordulója a választásnak, ami kivételes lenne a független Ukrajna történetében. Az előrejelzések szerint Petro Porosenkónak, a Vitalij Klicsko által vezetett Ütés (UDAR) párt jelöltjének jó esélye van arra, hogy az első fordulóban megnyerje a választást, a felmérések szerint ugyanis jelentős fölénnyel vezet az indulók között. Ha egy jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, a második fordulót a tervek szerint három hét múlva, azaz június 15-én rendezik meg.

Azóta, hogy Viktor Janukovics államfőt februárban megbuktatta az ellenzéki tüntetéssorozat, a politikus pedig elmenekült Oroszországba, Ukrajna egy orosz invázió utáni népszavazáson elveszítette a Krímet, a két keleti megye, Donyeck és Luganszk orosz és oroszpárti szeparatistái pedig függetlenséget kiáltottak. Az kétséges, hogy ki Donyeckben és Luganszkban meg lehet-e tartani az elnökválasztást. A szeparatisták ebben a két megyében kikiáltották saját köztársaságukat, és azt ígérik, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel megakadályozzák a megméretést. Sokan félnek, hogy a feszültség fegyveres erőszakba torkollik.A két megyében a helyi választási bizottságok fele nem működik. A szeparatisták donyecki fellegvárában, Szlavjanszkban biztosan nem tartják meg az elnökválasztást, szombat délután pedig a Donyeck városi választási biztosok sem tudták megmondani, hány szabvazóhelyiség nyit ki ma reggel. Előfordult, hogy az elnökválasztás szervezésében részt vevő tisztségviselőket a szeparatisták telefonon megfenyegették, megverték és elrabolták

Ami Oroszországot illeti, Vlagyimir Putyin elnök tegnap kijelentette, hogy a Kreml el fogja ismerni az ukrán elnökválasztás eredményét, de az új államfő csak „ideiglenes” lesz.

Az ukrán központi választási bizottság szerint csaknem 2800 külföldi megfigyelő ellenőrzi a választások tisztaságát az országban. Oroszország és a FÁK-tagállamok viszont egyetlen megfigyelőt sem küldtek Ukrajnába. Országszerte mintegy 65 ezer rendőr, valamint a Nemzeti Gárda mintegy 5100 tagja vigyáz a rendre.

Az elnökválasztással egy időben helyhatósági választásokat is tartanak több településen. A kijeviek főpolgármestert is választanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.