Ukrajna: blokádra készülnek a kormánycsapatok

Újabb kelet-ukrajnai településeket foglaltak el a térség lázadó egységeivel harcoló kormányerők. Mint bejelentették, Artyomovszk, Druzskovka és Konsztantyinovka is az ellenőrzésük alá került, több város, így a két regionális központ, Donyeck és Luganszk viszont még az oroszbarát felkelők kezén van.
A nemzetbiztonsági és védelmi tanács közlése szerint ezek ellen egyelőre nem terveznek ostromot, hanem teljes blokáddal, az utánpótlás elvágásával akarják fegyverletételre kényszeríteni az ottani lázadókat. A komolyabb összecsapások elkerülése érdekében viszont elengedhetetlen a párbeszéd a Moszkva-párti szakadárokkal.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter sürgette, hogy az ukrán kormánycsapatok katonai sikerei közepette kezdődjenek újra ezek a tárgyalások, és a békés megoldás mellett állt ki a válság rendezésére létrehozott, Kijev, Moszkva, valamint az EBESZ képviselőiből álló kontaktcsoport is.

Harcokról hétfőn is érkeztek hírek a konfliktusövezetből, a Luganszkban önkényesen kikiáltott népköztársaság védelmi minisztere bejelentette, hogy saját légierőt hoznak létre. Közlése szerint ugyanis zsákmányoltak egy ukrán felségjelű vadászgépet, de a „terroristaellenes műveletek" központjában ezt tagadták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.