Ukrajna az Eurovízión venné sortűz alá Putyint

A krími tatárok deportálásáról szóló dallal indulna Ukrajna a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon. A sztálini Szovjetunió véres epizódjának felelevenítése aligha arat sikert Oroszországban.

Az Eurovíziós Dalfesztivál könnyed popslágereitől teljesen eltérő produkcióval készülnek csapást mérni az ukránok Oroszországra. Miután a kijevi elődöntőkön a zsűritől és a nézőktől is a legmagasabb pontszámot kapta, igen nagy esély van rá, hogy a 32 éves Jamala és „1944" című dala képviseli Ukrajnát a májusi versenyen, Svédországban.

The Guardian beszámolója szerint az angol és tatár nyelven előadott dal azt a tragikus epizódot eleveníti fel, amikor a vörös hadsereg 1944-ben mintegy 250 ezer krími tatárt deportált Közép-Ázsiába és a Szovjetunió vidéki területeire, miután a szovjetek megvádolták őket, hogy a nácikkal kollaboráltak. Az áttelepített tatárok fele a történtek után két évvel életét vesztette. Az ukrán legfelsőbb bíróság a közelmúltban népirtásnak nyilvánította a tragédiát.

„Ez a dal a családomról szól. A nagymamámról. Muszáj volt megírnom. Ez egy emlékdal, amit nagyon nehéz elénekelnem" – nyilatkozta az énekesnő, akinek a nagyszüleit is áttelepítették, így ő már Kirgizisztánban született.

Jamala hangsúlyozta, hogy az 1944 című szám nemcsak a múltról, hanem a jelenről is szól. „A krími tatárok most megszállt területen élnek, és nagyon nehéz az élet számukra. Óriási nyomás alatt élnek. Sokaknak nyoma veszett, és ez rendkívül megrémiszt. Nem szeretném, hogy a történelem megismételje önmagát" – mondta az énekesnő, akit az tett igazán szomorúvá, hogy fő támogatói, a krími tatárok nem szavazhatnak rá, mert nem érvényesek az üzeneteik az Oroszország által 2014-ben elcsatolt területről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.