Ükapa indul a választásokon

Ha megválasztják, a 101 éves Joe Newman az amerikai képviselőház korelnöke lesz. Antropológiai progresszívnek tartja magát.

Mindenkit meg fogok hallgatni – ígéri Joe Newman. A 101 éves floridai férfi és ükapa csütörtök este jelezte, hogy képviselőjelöltként indulni akar a novemberben tartandó félidős képviselőházi és szenátusi választásokon. Ehhez az állítása szerint nem csak az életkora van meg – potom háromszor annyi idős, mint a képviselőházi bekerüléshez szükséges alsó korhatár –, de az élettapasztalata is. „Ezzel a 101 évvel messze felülmúlok mindenkit ebben a versenyben” – jegyezte meg. Amit akar, az persze nem merül ki frázisokban. Az ABC televízió egyik helyi társcsatornájának, WWSB-nek beszélt arról is, hogy képviselőként kiállna azért, hogy emeljék a minimálbért és mindenkinek ingyen adják az egészségügyi ellátást.

Novemberben az amerikai a teljes képviselőházat és a szenátus egyharmadát újraválasztják. Ha megválasztják, Newman a képviselőház doyenje lesz, tizenegy évvel idősebb a jelenlegi korelnöknél, az idén kilencvenegy éves republikánus Ralph Hallnál. (Hall több mint ötven éven át demokrata volt. Csak 2004-ben ült át a republikánusokhoz.)

Ami Newman politikai hovatartozását illeti, ő némi szívmelengető öniróniával „antropológiai progresszívnek” írja le magát. Úgynevezett write-in jelöltként indul a republikánus Vern Buchanannel szemben, aki 2007 óta ül Washingtonban a 16. floridai választókörzet képviselőjeként. A write-in jelöltség azt jelenti, hogy az induló jelölt neve nem is szerepel a szavazólapon, de van egy rovat, ahová ki-ki beírhatja, hogy őt szeretné képviselőnek.

Newman orosz bevándorlók gyermeke. Egyike volt azoknak, akik részt vettek a jelenlegi amerikai társadalombiztosítás kialakításában. Van egy értelmi fogyatékos lánya, aki miatt Indianában évtizedeken át küzdött az értelmi fogyatékosok jogaiért és azért, hogy megfelelő oktatásban részesülhessenek. Most a floridai Sarasotában él. „Lehet hülyének nézni az indulás miatt, de akkor is ki kell mennem az emberek közé meggyőzni őket: Hé, gondolkodj! Mégis, mi a legjobb, amit ez a társadalom megtehet?” – mondta a politikai ambícióiról. Newmannél idősebb jelöltet még soha nem választottak meg képviselőnek az Egyesült Államok történetében, de olyan képviselő több is volt, aki idősebbként hunyt el a hivatali ideje alatt. A rekordot ebből a szempontból a demokrata Elizabeth Hawley Gasque tartja. Ő 103 éves volt, amikor nyolc évnyi képviselőség után elhunyt 1989. november 2-án.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.