Újságírósztrájk a cenzúra ellen

Kínában ritka az ilyesmi, de a Southern Weekly munkatársainál keményen kivágta a biztosítékot, hogy a reformokra felszólító újévi üzenetből a kommunista pártot dicsőítő szólam lett a cenzorok jóvoltából.

Sztrájkot hirdettek Kínában a cenzúra ellen a Southern Weekly munkatársai. A kantoni lapnál először a múlt heti újévi üzenet megváltoztatása vágta ki a biztosítékot. Eredetileg az üzenet arról szólt, hogy a hatóságoknak garantálniuk kell az alkotmányos jogokat, ám mire a nyomdába került, a cenzorok egy, a kommunista pártot dicsőítő írást tettek be a helyére.

Ennyi a lapnak elég is volt, hogy „durva beavatkozás” miatt azonnali lemondásra szólítsa fel Tuo Zhen tartományi propagandavezért, aki a Southern Weekly vádja szerint diktátorként viselkedik a növekvő nyitottság korában. Az erről szóló levelet a lap 35 újságírója és 50 gyakornoka írta alá, sztrájkot viszont csak azután hirdettek, hogy a Southern Weekly menedzsmentje a mikroblog-oldalán vasárnap közzétett egy üzenetet, amely szerint szó sem volt cenzúráról, csak „online pletyka” az egész, és a szerkesztőség nyakába varrta a felelősséget a „hibáért”.

A Southern Weekly tabukat feszegető stílusáról és a körülményekhez képest merész tényfeltáró riportjairól ismert és elismert lap Kínában. Arra húsz éve nem volt példa, hogy egy lap sztrájkkal tiltakozzon a hatósági cenzúra ellen. Az újságírók és szimpatizánsaik Kantonban és Pekingben is tüntetnek a lap szerkesztőségi irodáinál. Szimpatizál az sztrájkkal Kína egyik legnépszerűbb színésznője, Yao Chen is, akinek a súlyát ha más nem is, az ékesszólóan jelzi, hogy neki van a legtöbb, 30 millió követője Kína Twitterén, a Sina Weibón.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.