Újságírósztrájk a BBC-nél a leépítések miatt

Újságírósztrájk kezdődött hétfőn a BBC-nél a tervezett elbocsátások miatt. Öt év alatt kétezer embert rúgnának ki.

A 24 órás akciót a brit újságíró-szakszervezet (NUJ) hirdette meg, miután bejelentése szerint nem sikerült megállapodnia a brit közszolgálati médiatársaság vezetésével a leépítések kérdésében. A BBC a költségtakarékosság és a minőség javítása jegyében öt év alatt hozzávetőleg kétezer fővel akarja csökkenteni az alkalmazotti létszámot és 20 százalékkal a vállalati kiadásokat. (A BBC-nek összesen mintegy 23 ezer alkalmazottja van.)

Ennek előzményeként a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció a 2016-2017-es pénzügyi évig a jelenlegi, 145,50 fontos (52 ezer forintos) szinten befagyasztotta a BBC bevételeinek zömét adó éves előfizetési díjat. Előzetes becslések szerint ez reálértéken 16 százalékos bevételcsökkenést jelent a társaságnak az adott időszakban. Ráadásul 2014-től a BBC Világszolgálat finanszírozását is az előfizetési díjakból kell majd megoldani.

Az 1932-ben alapított, külföldre sugárzó World Service évi 272 millió fontos működési költségeit jelenleg teljes egészében a brit külügyminisztérium fedezi, de a brit kormány takarékossági intézkedéseinek keretében a 2014-2015-ös pénzügyi évtől ez a központi finanszírozás megszűnik. A hétfőn kezdődött sztrájk egyelőre harminc olyan BBC-munkatárs elbocsátásával van közvetlenül összefüggésben, akiknek már fel is mondtak. Az érintetteknek nem ajánlottak fel más beosztást a cégen belül, és nyugállományba sem tudnak még vonulni.

Az NUJ főtitkára, Michelle Stanistreet a sztrájkot bejelentő nyilatkozatában az akciót a munkahelyek és a minőségi újságírás védelmével indokolta. A főtitkár szerint a BBC-alkalmazottakat felháborítják a felső vezetés által hozott rossz döntések, amelyek miatt tapasztalt, tehetséges újságírók megélhetése válik lehetetlenné.

A sztrájk kényes időszakban éri a BBC-t, ahol éppen vezetőváltás zajlik. A társaság előző vezérigazgatója, George Entwistle - aki alig 54 napot töltött e tisztségében - novemberben lemondott, miután a cégnél egymás után kirobbant súlyos etikai botrányok miatt tarthatatlanná vált helyzete. Távozásának közvetlen előzményeként a BBC televízió egyik politikai magazinműsora egy ellenőrizetlen - és mint kiderült, teljesen alaptalan - információ közreadásával pedofil bűncselekmények gyanújába keverte a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik veterán politikusát. Entwistle utódja Lord Tony Hall, a londoni Királyi Operaház jelenlegi vezérigazgatója lesz, aki április 2-án veszi át a tisztséget. A Bectu, a brit média- és szórakoztatóipari szakszervezet elbocsátási moratóriumot kért az új vezérigazgató munkába állásáig.

A hétfőn kezdődött sztrájk komoly fennakadásokat okozott a BBC hírműsoraiban. A politikai és közéleti műsorokra szakosodott BBC 4 rádióállomás háromórás reggeli hírmagazinja, az 1957 óta naponta sugárzott Today (Ma) - a legnagyobb hallgatóságú brit rádióműsor - teljes egészében elmaradt, helyette ismétlések és félóránként rövid hírösszefoglalók voltak hallhatók.

Törölték emellett a BBC 4 hétfő déli, délutáni és esti hosszú hírmagazinjait is; helyettük korábban már leadott dokumentumműsorokat állítottak be a programba. A BBC hazai sugárzású hírtelevíziója, a napi 24 órás hírszolgáltatást nyújtó BBC News hétfői műsorai is jórészt dokumentumfilmek ismétléseiből álltak, óránként egy-egy rövid híradással. A BBC televízió népszerű délelőtti magazinműsora, a Breakfast (Reggeli) rövidített kiadással, a megszokott kettő helyett egy műsorvezetővel jelentkezett.

A BBC-nél a leépítések ellen sztrájkolnak
An umbrella with the BBC logo protects broadcast equipment outside the BBC's New Broadcasting House in London in this December 19, 2012 file photograph. BBC journalists started a 24-hour strike on February 18, 2013 to protest over compulsory redundancies. The strike was called by the National Union of Journalists (NUJ) after failing to reach an agreement with management over the redeployment of 30 staff members facing compulsory redundancy, according to the BBC. REUTERS/Toby Melville/Files (BRITAIN - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT MEDIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.