Újságírókat figyeltetett, vád alatt a kémfőnök

Bernard Squarcinit, a belső hírszerzés (DCRI) vezetőjét az újságírók forrásvédelmére vonatkozó törvény megszegésével, valamint illegális adatgyűjtéssel és hivatali titokkal való visszaéléssel vádolják

Vád alá helyezte hétfőn egy vizsgálóbíró a francia kémelhárítási főnököt a Le Monde újságíróinak megfigyelési ügyében.

Bernard Squarcinit, a belső hírszerzés (DCRI) vezetőjét az újságírók forrásvédelmére vonatkozó törvény megszegésével, valamint illegális adatgyűjtéssel és hivatali titokkal való visszaéléssel vádolják - közölte a kémelhárító főnök meghallgatása után ügyvédje, Patrick Maisonneuve. Hozzátette: ügyfelének nem áll szándékában lemondani.

A mértékadó liberális újság egy évvel ezelőtt azzal vádolta meg címlapján a francia elnöki hivatalt, hogy a titkosszolgálati szerveket használta fel a lap informátorainak azonosítására a Nicolas Sarkozy hivatalban lévő államfőt is érintő állítólagos adócsalási és illegális pártfinanszírozási botrányban, a Bettencourt-ügyben. Az Elysée akkor nyomban cáfolt, a Le Monde feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Az előzetes eljárás során a rendőrség elismerte, hogy az ügyben eljáró Nanterre-i főügyész utasítására megszerezték az érintett újságírók mobiltelefonjainak híváslistáit annak érdekében, hogy kiderüljön: ki szivárogtatta ki az ügyben elrendelt kihallgatások jegyzőkönyveit a lapnak.

A rendőrség központi vezetőjét, Frédéric Péchenard-t a közeljövőben hallgatja meg az ügyben Sylvie Zimmermann vizsgálóbíró, aki azt kívánja kideríteni: mi volt pontosan a két rendőri vezető szerepe a 2010 nyarán titkosszolgálati eszközökkel folytatott megfigyelésben.

A vizsgálóbíró szeptemberben jelezte, hogy beidézi az államfőhöz közelálló Nanterre-i főügyészt, Philippe Courroye-t is, amelyből elemzők arra következtettek, hogy ellene is eljárás indulhat. A meghallgatást azonban október elején eljárási szabályokra hivatkozva meghatározatlan időre elhalasztották.

A L,Oréal kozmetikai birodalom örököse, Liliane Bettencourt és lánya között évek óta jogi vita folyik Európa egyik legnagyobb vagyonáért. A bíróság egyébként hétfőn gyámság alá helyezte a 88 éves milliárdost.

A családi viszályban perdöntő, de illegális módon készült hangfelvételekből másfél évvel ezelőtt a francia sajtóban publikált részletek adócsalásra utaló információkat is tartalmaztak, amelyek ügyében akkor nyomozást rendelt el a Nanterre-i ügyészség. A családi viszály időközben államüggyé dagadt, ugyanis a 2007 és 2010 között az akkori pénzügyminiszternek és egyben a kormánypárt pénztárnokának, Eric Woerthnek a felesége kezelte a milliárdos vagyonának egy részét. Woerth utóbb távozni kényszerült a francia politikai életből.

A megfigyelési botrány akkor robbant ki, amikor 2010 szeptemberében házkutatást tartottak Bettencourt lakásában, s arról a Le Monde részletesen beszámolt, majd a milliárdos ügyvédje a nyomozás titkosságának megsértése miatt feljelentést tett. Courroye emiatt indított eljárást. A nemzetgyűlésben és a sajtóban ekkor hatalmas vita bontakozott ki arról, hogy egy miniszter védelmének érdekében elrendelhető-e titkosszolgálati eszközökkel történő megfigyelés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.