Újságírók ellen indított vizsgálatot a Vatikán

 A pápai állam ügyészsége vizsgálatot indított Gianluigi Nuzzi és Emanuele Fittipaldi olasz újságírókkal szemben, akik nemrég megjelent könyveikben nyilvánosságra hozták a vatikáni hivatalokból ellopott bizalmas pénzügyi dokumentumokat.
Emanuele Fittipaldi az "újságírói mesterség kockázatának" nevezte a vele szemben indított vatikáni ügyészi vizsgálatot. Hozzátette, hogy a Vatikán egyelőre nem kérte kiadatását az olaszországi hatóságoktól. Hangsúlyozta, hogy a pápai állam részéről eddig könyve egyetlen mondatát sem cáfolták. Fittipaldi Avarizia (Kapzsiság) című könyve a pápai állam falain kívüli egyházi vagyont mutatja be, többek között azt állítva, hogy csak Róma városában a Vatikán négymilliárd eurót érő ingatlan-birodalommal bír.

A Szentszék pénzügyi-gazdasági működésének titkait feszegető Via Crucis szerzőjével, Gianluigi Nuzzival szemben is bizalmas dokumentumok közlése miatt indult vatikáni vizsgálat. Nuzzi neve már a 2012-es Vatileaks botrányban is szerepelt, amikor szintén a Vatikánból kilopott dokumentumokat közölt.

A több száz vatikáni számla, kimutatás és más dokumentum eltulajdonítása november 2-án vált nyilvánossá, amikor a Vatikán bejelentette Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátus, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának titkára őrizetbe vételét, akit azóta a vatikáni bíróság fogdájában tartanak fogva. Nyolc évig terjedő börtönt kockáztat. Az ugyanezzel gyanúsított világi Francesca Immacolata Chaouqui szabadlábon védekezik. Mindkettőjüket már többször kihallgatták.

A vatikáni csendőrség májusban indított nyomozást, amikor értesült Fittipaldi és Nuzzi könyvének tervezett megjelenéséről. Így derült ki, hogy a dokumentumokat Libero Milone vatikáni főrevizor számítógépéből lopták el. A két újságíró ezidáig nem árulta el, kitől szerezte a bizalmas vatikáni dokumentumokat. A Vatikán azt is nyilvánosságra hozta, hogy már 2014. március végén is lopás történt, amikor egyelőre ismeretlen tettesek hegesztőpisztollyal kinyitották a gazdasági ügyek prefektúrájának páncélszekrényét és elvitték az ebben őrzött papírokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.