Újrázhat a litván vaslady

Még sehol nem láttam ilyen unalmas választási kampányt - panaszkodott Valdas Adamkus. A korábbi litván elnök a vasárnapi elnökválasztás előtt arra utalt, hogy honfitársai várhatóan újra bizalmat szavaznak Dalia Grybauskaite jelenlegi államfőnek, aki várhatóan már az első körben megkapja a voksok több mint ötven százalékát.

Az 58 éves, független politikusasszony 2009 óta áll a balti állam élén, kemény stílusával és az oroszokkal szemben hangoztatott erős fenntartásaival nagy népszerűségnek örvend. „Ha a nemzetbiztonság azt kívánja, én magam fogok fegyvert a kezembe venni" – mondta erről a kampányban az egyébként feketöves karatés elnök. Emiatt a stílusa miatt a nemzetközi sajtó előszeretettel emlegeti „a litván vaslady" néven.

Grybauskaite korábban országa pénzügyminisztere, majd az EU költségvetési biztosa volt, most ismét azt rebesgették, hogy magas posztra számíthat az Európai Unióban, de végül mégis az újraindulás mellett döntött. Az utóbbi hetekben többször is óvott az orosz terjeszkedési politikától és máris lépéseket tett az energiafüggőség csökkentésére, A legnagyobb litván kikötővárosban, Klaipédában már épül a cseppfolyósított gázt fogadó terminál.

Litvánia félelnöki rendszer, amelyben az államfő viszonylag széles jogokkal bír. Vasárnap a választóhelyiségeket már helyi idő délután ötkor – magyar idő szerint négykor – bezárták, de exit poll nincs, így az eredményre még várni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.