Pártja saját győzelmeként ünnepli a német államfő újraválasztását

Amikor az első szavazási forduló után a Reichstag plenáris üléstermébe behozták a virágcsokrokat, tudni lehetett, gyorsan eldőlt a szombati német elnökválasztás. A Szövetségi Gyűlés nevű elektori testületben a hivatalban lévő Horst Köhler egyetlen szavazattal ugyan, de az első körben után megszerezte az abszolút többséget, így a Nemzetközi Valutaalap korábbi vezérigazgatója további öt évig maradhat a német elnök rezidenciájául szolgáló berlini Bellevue-kastély lakója.

Európa vezető gazdasági hatalmában az elnök alapvetően reprezentatív szerepet játszik, a Köhlert támogató kereszténypártok és liberálisok - két héttel az Európai Parlamenti és négy hónappal a Bundestag-választások előtt - biztató jelet látnak a sikerben. - Németországnak a gazdasági válságban ilyen államfőre van szüksége. A mai jó nap volt a közös célunk, a polgári koalíció érdekében - nyilatkozta elégedett mosollyal Angela Merkel. A kancellár és a CDU elnöke demonstratív módon Horst Seehofer CSU-elnökkel, egyben bajor kormányfővel, illetve Guido Westerwellével, az FDP elnökével együtt állt a kamerák elé.

A CDU-tag Köhler az 1224 tagú Szövetségi Gyűlésben az abszolút többséghez szükséges minimális 613 voksot kapta meg. A zöldek egyik képviselőnője is rá voksolt, pedig a párt elvben a szociáldemokraták jelöltjét, Gesine Schwant támogatta. A politológus-professzor 2004 után most másodszor maradt alul a legnépszerűbb német politikusnak számító Köhlerrel szemben.

- Az eredmény tükrében is azt gondolom, érdemes volt elindulni - mondta Schwan, aki abban reménykedett, hogy egy esetleges második fordulóban megfordíthatja a „meccset". Számítását azonban saját tábora mellett a Balpárt is áthúzta: a demokratikus szocializmust hirdető párt összes elektora Peter Sodannra voksolt. A Tetthely-krimisorozatból ismert, önmagát „imádkozó kommunistának" nevező színész azzal a mondattal vonul be a történelembe, hogy szívesen letartóztatná Josef Ackermannt, a Deutsche Bank közutálatnak örvendő elnökét.

A régi-új államfő első nyilatkozatában a népszavazás intézménye és a közvetlen elnökválasztás mellett foglalt állást. A felmérések szerint egy ilyen megméretésen a német választók legalább hetven százaléka a 66 éves kereszténydemokratára szavazott volna. Az elnökválasztást a német demokrácia ünnepén tartották, május 23.-án volt hatvan éves a szövetségi köztársaság, illetve annak alkotmánya. Az évfordulóról katonai parádé helyett a Brandenburgi-kapunál rendezett, legalább félmillió embert vonzó népünnepéllyel emlékeztek meg.

Az újraválasztott Horst Köhler Angela Mekel német kancellárral és CDU-elnökkel
Az újraválasztott Horst Köhler Angela Mekel német kancellárral és CDU-elnökkel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.