Újraválasztatná magát a szlovák elnök

Ivan Gasparovic péntek délben bejelentette, hogy ismét indul a március 21-re kiírt elnökválasztáson Szlovákiában. Az MKP a kormányzó Smer és a Szlovák Nemzeti Párt jelöltjének fő ellenfelét támogatja.

Ivan Gasparovic péntek délben bejelentette, hogy ismét indul a március 21-re kiírt elnökválasztáson. - Úgy érzem, van kellő erőm és elképzelésem ahhoz, hogy az elkövetkező öt esztendőben is eredményesen szolgáljam Szlovákiát idehaza és külföldön egyaránt – jelentette ki a hatvannyolc éves államfő.

Ha szükséges lesz, akkor a második fordulóra április 4-én kerül sor. Szlovákiában közvetlen elnökválasztást tartanak, tehát nem a parlament dönt az államfő személyéről, hanem a választópolgár. Az első fordulóban az a jelölt győz, aki a leadott szavazatokhoz képest  ötven százalékánál több voksot kap. Ha ennyi támogatást senki sem szerez, akkor az első két helyezett a második fordulóban mérkőzik meg. Ekkor már a leadott szavazatok többsége is elegendő az államfői poszt megszerzéséhez.

Gasparovic öt évvel ezelőtt az első fordulóban a második helyen végzett Vladimír Meciar mögött. Nagy meglepetésre Eduard Kukan volt külügyminiszter csak harmadik lett. A második fordulóban már Gasparovic kapta a legtöbb szavazatot. Jelenleg a kormánypárti Smer-SD és a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) támogatja az újraválasztását. Legnagyobb vetélytársának Iveta Radicovát, a három ellenzéki politikai tömörülésnek – köztük a Magyar Koalíció Pártjának - a közös jelöltjét tartják. Rajta kívül valószínűleg még négyen-öten indulnak. A jelöltek névsorát január 29-én zárják le.

(POZSONY)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.