Újratárgyalják Mubarak perét

Az egyiptomi exállamfő fellebbezésének helyt adott egy kairói törvényszék.

Új bizonyítékok nélkül, de újratárgyalják Egyiptomban a tavaly életfogytiglanra ítélt Hoszni Mubrak volt államfő perét – döntött vasárnap egy kairói törvényszék. Ali Abdel Rahman bíró szűkszavú bejelentése szerint a testület elfogadta a 84 éves exelnök fellebbezési kérelmét, így Mubarak még egyszer leülhet a vádlottak padjára.

A volt államfő valószínűleg enyhített ítéletben reménykedik; bár egyik ügyvédje, Mohamed Abdel Razek szerint új bizonyítékot sem ellene, sem mellette nem vesznek figyelembe, rogyadozó egészségi állapotára tekintettel lehet az új összetetelű törvényszék a megismételt per során. Mubarakot tavaly június 2-án azzal a váddal ítélték életfogytiglanra, hogy a 2011-es forrradalom kitörése után ő és rezsimje több más tagja parancsot adott a biztonsági alakulatoknak, lőjenek a tüntetők közé a Tahrír téren és máshol is. A tíz hónapon át tartó per fordulóit az exállamfő hordágyon fekve, egy számára külön elkerített tárgyalótermi ketrecben hallgatta végig. Vasárnap egyébként Mubarakéval együtt elfogadták belügyminisztere, a szintén életfogytiglanra ítélt Habib al-Adli fellebbezését is.

Mubarak és rezsimje ellen 2011. január 25-én tört ki a forradalom. Az elnök február 11-én lemondott; akár halálra is ítélhették volna a forradalom 850 áldozata miatt. Az egyiptomi exállamfőnek ezenkívül korrupciós vádakkal is szembe kellett és szembe kell néznie. Szombaton például arról faggatták, miért fogadott el milliós ajándékokat az ország vezető lapjától és a rezsim szócsövétől, az Al-Ahramtól. Amióta a rácsok mögött él, Mubarak egészségéről és baleseteiről egyre többször röppennek fel hírek: nemrég állítólag azért kellett katonai kórházba szállítani, mert elesett a börtöne zuhanyzójában.

Azt, hogy a fellebbezésének helyt adtak, a bejelentés után több tucat híve ünnepelte a törvényszék épülete előtt. „Szeretünk, elnökünk!”, „Éljen az igazság!” – skandálták az AFP hírügynökség jelentése szerint. A forradalom áldozatainak a hozzátartozói ehhez képest azt mondják, hogy Mubarakot felelősségre kellett volna vonni a harmincéves elnöksége alatt elkövetett visszaélésekért, így azért a korrupcióért is, amely alól júniusban felmentették. Az exállamfő két fia, Gamal és Alaa korrupciós vádak – többek között tőzsdemanipuláció – miatt szintén börtönben ül. 

Mubarak az életfogytiglannal zárult első per során
Former Egyptian President Hosni Mubarak sits inside a cage in a courtroom in Cairo in this June 2, 2012 file photo. Mubarak, who ruled Egypt for three decades until overthrown by a revolution in the "Arab Spring" last year, was declared clinically dead by his doctors on June 19, 2012, the state news agency MENA said in a report confirmed by a hospital source. Mubarak was 84 and had been sentenced to life in prison earlier in June 2012. Picture taken June 2, 2012. REUTERS/Stringer/Files (EGYPT - Tags: POLITICS CRIME LAW OBITUARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.