Újratárgyalják az éhségsztrájkoló ellenzéki ügyét

Újratárgyalják a katonai bíróság által életfogytiglani börtönre ítélt bahreini ellenzéki, Abdulhadi al-Khavaja ügyét. A Forma-1 verseny alatti tüntetések egyik fő célja az ő szabadon engedése volt.

Al-Khavaját tavaly júniusban ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre a katonai bíróság állam elleni összeesküvés miatt. Most az ő és még húsz másik társának ügyét polgári bíróság előtt tárgyalják újra. A bahreni Forma-1 verseny alatt a tüntetők főleg az ő szabadon engedése miatt protestáltak. Támogatói azonban nem elégedettek, al-Khavaja ugyanis őrizetben marad a tárgyalásig. Az ügyvédek azonban abban bíznak, hogy a polgári bíróság megsemmisíti az eredeti ítéletet.

Al-Khavaja három hónapja kezdett éhségsztrájkba, azóta nagyon legyengült, egyes hírek szerint erőszakkal táplálják. Felesége szerint az ellenzéki aktivista ügyének újratárgyalása csak színjáték, a katonai és a polgári bíróságokon ugyanis ugyanazok ülnek, csak más ruhában. A nő szerint férje már teljesen felkészült arra, hogy az ügy érdekében meg fog halni. Állítólag fogva tartása alatt megkínozták, szexuálisan bántalmazták és folyamatosan verték. Al-Khavajának dán állampolgársága is van, a dán nagykövet most is sürgette, hogy humantárius okok miatt szállítsák Dániába.

A tüntetések tavaly kezdődtek Bahreinben, azóta körülbelül hatvanan haltak meg. A tüntetők demokráciát akarnak, és szeretnének véget vetni a szunnita királyi család uralkodásának, akik diszkriminálják a síita többségű lakosságot. Al-Khavaja azonban - annak ellenére, hogy a tüntetések egyik szimbolikus figurája - a bahreiniek számára megosztó figura. A síiták bátor emberi jogi harcost látnak benne, aki a demokráciáért küzd. A királyi családot támogató szunníták szerint viszont veszélyesnek, és félnek, hogy a dinasztikus monarchia elsöprésén munkálkodik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.