Újraszámolják a szavazatokat Moldovában

Békésen ért véget a hétfői tízezres tüntetés Kisinyovban. A tiltakozók követelik a múlt héten letartóztatott ellenzékiek szabadon engedését. Az egyik ellenzéki lap teljes szerkesztősége politikai menedékjogot kért az Egyesült Államok kisinyovi nagykövetségétől.

Több mint tízezer ember tüntetett vasárnap több órán keresztül a Nagy Nemzetgyűlés terén Kisinyovban, a megmozdulás azonban ezúttal békésen ért véget. A tiltakozó akció résztvevői a múlt heti zavargások után letartóztatott fiatalok szabadlábra helyezését, az április 5-i parlamenti választások megismétlését, a belföldi és külföldi újságírók követésének és kiutasításának abbahagyását, és korrekt közszolgálati tájékoztatást követeltek. A tüntetőket a rendőrség ezúttal is filmezte.

A pénteken elmaradt akció helyett az ellenzéki pártok vasárnap délelőttre hirdettek nagyszabású tiltakozást, amelyen a parlamentben bejutott ellenzéki alakulatok, a Liberális Párt, a Moldovai Liberális Demokrata Párt és az Új Moldova Egyesület vezetői (Mihai Ghimpu, Vlad Filat és Serafim Urecheanu) is megjelentek.

A "Tüntető békének" elnevezett megmozdulás szervezői láthatóan kerülték a vitát a rendfenntartó erőkkel, a hatalom azonban mintegy négyszáz rendőrt, több száz civil nyomozót és különleges alakulati tagot, valamint öt vízágyút is kivezényelt a térre. A rendőrség több, a tüntetésre vidékről érkező buszt és személygépkocsit Kisinyov határában leállított és visszafordított.

A résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben az ellenzék az Európai Unió és az Egyesült Államok segítségét és azonnali közbelépését kérik a kommunista hatalom által véghez vitt törvénytelen letartóztatások, verések és kínzások befejezésére. Az ellenzék szerint a hatalom állam- és polgárellenes merényletet követett el, amelyért felelnie kell. Az újságíróverések után az egyik ellenzéki lap teljes szerkesztősége politikai menedékjogot kért az Egyesült Államok kisinyovi nagykövetségétől.

A moldovai belügyminisztérium adatai szerint a múlt héten több mint 300 személyt vettek a hatóságok őrizetbe. A Ziarul de Garda című ellenzéki lap szerint a rendőrségen több őrizetbe vett nőt megerőszakoltak, a hatóságok azonban ezt tagadják. Az azonban már biztos, hogy a 23 éves Valeriu Boboc a rendőrségen meghalt. A rendőrség állítása szerint füstmérgezés okozta a halált, a családja azonban a testén látható foltokból következtetve arra következtetett, hogy halálra verték. Az április 7-én elhunyt Boboc holttestét csak pénteken adták át a családnak. A fiatalember másfél éves gyermek apja volt.

Szavazás szovjet papírokkal

Eközben a kisinyovi alkotmánybíróság a szavazatok újraszámolása mellett döntött. Az akcióra a következő napokban kerül majd sor, s ezzel párhuzamosan a választóbizottságoknak a választói névjegyzéket is ellenőrizniük kell. Az egész műveletet az ellenzék és megfigyelők jelenlétébe hajtják végre. Az ellenzék azt állítja, hogy az április 5-i választásokon sokan lejárt személyigazolvánnyal szavaztak, másoka hetvenes években kiadott szovjet papírokkal járultak az urnákhoz, megint mások pedig katonai könyveikkel, és mindez törvénytelen volt.

A romániai civil társadalom tiltakozik a moldovai erőszak ellen. Több nem-kormányzati és szakmai szervezet felszólította az EU-t, hogy azonnal lépjen közbe, és kényszerítse a jogállam helyreállítására a kisinyovi hatóságokat. Az unió azonban rendkívül bátortalan lépésre szánta el magát. Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos a szavazatok újraszámolását kérte, és a választói jegyzék megfelelő átvizsgálását. Ugyanakkor felszólította a moldáv hatóságokat, hogy tartózkodjanak "az erőszak és a provokatív retorika használatától", és tartsák tiszteletben az alapvető szabadságjogokat.

Asif Chaudhry, az Egyeült Államok kisinyovi nagykövete személyesen szólította fel Vladimir Voronin elnököt az újságírók és az egyetemisták szabadon bocsátására. Az is szóvá tette, hogy a tanárokat arra kényszerítették, gátolják meg a diákok részvételét a tüntetéseken.A román sajtó egy része is felháborodásának ad hangot, főképpen azok a lapok és televízióállomások, amelyek tudósítóit Moldovából a múlt héten kiutasították.

Többen felteszik a kérdést, hogy miért késlekedik a román hatalom, s miért nem kéri azonnal a Ribentropp-Molotov paktum semmissé nyilvánítását. Ezzel szemben mások arra hívják fel figyelmet, hogy Románia és Moldova egyesülése kétmilliós oroszajkú kisebbséget hozna Románia nyakára, illetve olyan autonómiával rendelkező területeket, amelyek Erdély vonatkozásában "ragály" forrásai lehetnek.

Tízezrek tüntettek a letartóztatott ellenzékiek szabadon engedéséért Chisanauban, 2009. április 12-én
Tízezrek tüntettek a letartóztatott ellenzékiek szabadon engedéséért Chisanauban, 2009. április 12-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.