Újraszámolják a győztes ellenzékiek szavazatait Ukrajnában

"Fantomeredményeket" küldött be több választási körzet is a számítógépes rendszerbe az ukrajnai választások után.

Zsanna Uszenko-Csorna, az ukrán központi választási bizottság alelnöke kedden elmondta: több választási körzet olyan adatokat vitt be a parlamenti választások eredményeit rögzítő számítógépes rendszerbe, amelyek nem egyeznek a választási jegyzőkönyvekben szereplő eredményekkel. A tisztviselő konkrét számot nem mondott, csak azt, hogy országszerte "elég sok" ilyen választókerület van.

Eközben az ellenzéki Batykivscsina (Haza) párt kijevi szervezetének vezetője közölte, hogy értesüléseik szerint 10 ezer dollárt ajánl a jelenlegi vezetés az egyik kijevi választókörzet bizottsági tagjainak az egyéni jelöltek listájára leadott szavazatok meghamisításáért. Jurij Odarcsenko kijelentette, hogy az említett körzetben az Egyesült Ellenzék-Batykivscsina jelöltje győzött. Ám a bizottság kormánypárti utasításra újra akarja számolni a szavazatokat.

Állítólag 10 ezer dollárt ajánlottak nekik azért, ha az újraszámolás közben hajlandók a kormány jelöltjét támogató hamis szavazatokat hozzátenni, illetve megsemmisíteni az ellenzéki jelöltre leadott szavazócédulák egy részét.

A politikus hozzátette, hogy egy másik, szintén fővárosi körzetben pedig a Régiók Pártja valamiféle értekezletre hívta el a bizottság tagjait, ami miatt leállt a szavazatszámlálás.

A kijevi pártszervezet tudomására jutott olyan eset is, hogy idegenek hatoltak be abba a helyiségbe, ahol a helyi választási bizottság a szavazatokat tárolta.

Az ukrajnai parlamenti választások eredményeként a 450 parlamenti hely felét az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépő pártok jelöltjei foglalhatják el a pártlistára leadott szavazatok arányában. A mandátumok másik felét a 225 választókerületben győztes egyéni jelöltek kapják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.