Újranyitották a gázai határátkelőket

Az izraeli hatóságok kedden ismét megnyitották a palesztin önigazgatású Gázai övezetbe vezető áru- és személyforgalmi átkelőket, amelyeket szombaton zártak le, válaszképpen arra, hogy az övezetből izraeli területre lőttek.
A lövedékkel - amelyről nem derült ki, hogy rakéta vagy aknagránát volt-e - második alkalommal szegték meg az Izrael és a palesztinok között augusztus 26-án kötött tűzszüneti megállapodást. Előzőleg szeptember közepén tüzeltek Gázából izraeli területre, aknagránáttal.

Az utóbbi napokban Kairó is zárva tartotta a Gázai övezet ottani, Egyiptom felőli határát, miután a Sínai-félszigeten egy Gázában kiképzett és csempészalagutakon a félszigetre jutott öngyilkos merénylő megölt harmincegy egyiptomi katonát.

Hétfőn ugyanakkor a Palesztin Hatóság az izraeli walla hírportál értesülése szerint az övezet déli csücskénél lévő Kerem Salóm átkelő mellett egy újabb áruforgalmi határállomás megnyitását kérte. Azért szeretnének még egy átkelőt, mert Kerem Salómnál naponta csak mintegy 450 teherautónyi árut lehet az övezetbe szállítani, de az újjáépítéshez szerintük napi körülbelül 700 kamionnyi rakományra lenne szükség.

Izrael még nem válaszolt erre a palesztin kérésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.