Újranyitják a forradalom aktáit, kivizsgálják az 1989-es lövéseket

A román legfelsőbb bíróság hétfőn megerősítette a legfőbb ügyész áprilisi döntését, így újraindul a nyomozás az 1989. decemberi események ügyében.
Bogdan Licu – aki akkor ideiglenesen töltötte be a legfőbb ügyészi tisztséget – április 5-én jelentette be, hogy felülvizsgálja a katonai ügyészség tavaly októberben hozott döntését. Akkor bizonyítékok hiányában döntött úgy a vádhatóság, hogy nem tesz eleget az Emberi Jogok Európai Bírósága döntésének, és nem indít újabb vizsgálatot.

Licu viszont úgy értékelte, hogy az ügyben folytatott vizsgálatok nem voltak eléggé alaposak, a nyomozást vezető ügyészek a rendelkezésre álló információkat sem hasznosították. Példaként említette, hogy a szenátus a kilencvenes években különbizottságot hozott létre az 1989-es események kivizsgálására, és ennek keretében számos érintettet meghallgattak. Az ülések jegyzőkönyveit később titkosították, az ügyészek pedig nem kezdeményezték a titkosítás feloldását, azaz nem is próbálták megszerezni az iratokat. Az ügyészségi kihallgatások Licu szerint annyira felületesek voltak, hogy máig nem tudni például, milyen fegyvereket és muníciót használtak a forradalmárok gyilkosai.

Licu azután került ideiglenesen a legfőbb ügyészség élére, hogy február másodikán lemondott Tiberiu Nitu, aki ellen pár nappal később hivatalosan is eljárás indult bűnsegédlet gyanújával egy hivatali visszaélési ügyben. Nitu sorkatonaként és a Securitate egységeinek tagjaként maga is részt vett 1989-ben a román televízió védelmében, majd évekkel később, katonai ügyészként az akkori események kivizsgálásában is.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.