Újranyílhat a Lockerbie-akta

Kadhafi volt emberei szerint maga a líbiai vezető adott parancsot a robbantásra.

– Az Obama-adminisztráció megvizsgálja azokat a vádakat, mely szerint Moammer Kadhafi lí­biai vezető maga adott utasítást 1988-ban a skóciai Lockerbie felett felrobbantott gép elleni merényletre – jelentette ki Hillary Clinton külügyminiszter washingtoni törvényhozók előtt magyar idő szerint kedd este. Kadhafi szorult helyzete lehetőséget ad az amerikai és a brit vezetőknek, hogy felülvizsgálják a Lockerbie-ügyet, melyet a 259 áldozat hozzátartozója szerint felettébb könnyelműen kezeltek, miután Kadhafi az iraki invázió után hirtelen a Nyugat szövetségese lett.

Clinton kedden vett át egy Barack Obamának címzett levelet, melyben két hozzátartozó azt kéri az ameriakai elnöktől, hogy folytassák a nyomozást. Az amerikai külügyminiszter megígérte a meghallgatáson, hogy megvitatja a szövetségi nyomozóiroda (FBI) igazgatójával, Robert Muellerrel és Eric Holder legfőbb ügyésszel, miképp vehetnék elő ismét a Lo­ckerbie-aktát – jelentette a Reuters.
Líbia 2003-ban elismerte, hogy egyes tisztségviselőinek köze lehetett a PanAm-gép elleni merénylethez, de Kadhafi érintettsége ekkor nem merült fel. Musztafa Abdel-Dzsalil, Kadhafi korábbi igazságügyminisztere, aki szakított a líbiai vezetővel, és jelenleg az átmeneti kormány vezetőjének nevezi magát, nemrég úgy nyilatkozott, hogy Kadhafi rendelte el a Lockerbie-merényletet.
Egyetlen líbiait, Abdel Basszet al-Megrahit ítélték el 2001-ben a robbantásért, ám őt a skót kormány 2009-ben szabadon engedte, miután orvosi szakvélemények szerint a prosztatarákos férfinak csak pár hónapja volt hátra. Al-Megrahit szabadulása után ünneplő tömeg fogadta Tripoliban. Ma is Líbiá­ban él a családjával.

Al-Megrahi szabadulása nagy felháborodást keltett, és feszületséget okozott Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kapcsolatában is. Pár hónappal azután, hogy az egykori líbiai titkos ügynök megérkezett Tripoliba, Jack Straw akkori brit igazságügy-miniszer elismerte, hogy a kereskedelmi megfontolások „nagyon jelentős szerepet” játszottak a fo­goly­átadási szerződés előkészületei során. A BP brit olaj- és gázipari óriásnak juttatott 550 millió font értékű líbiai feltárási koncessziónak ugyanis nem ártott, hogy Al-Megrahi kiszabadulhatott.

Abdel-Dzsalil most egyébként azt is állítja, hogy Al-Megrahi azzal zsarolta Kadhafit: ha nem hozza ki a börtönből, elárulja, hogy ő adta ki a parancsot. Kadhafi ezek után a volt líbiai igazságügy-miniszter állítása szerint havi ötvenezer fontot költött ügyvédekre és lobbistákra, hogy a skót kormány végül elengedje az akkor 57 éves férfit. Az egykori terroristavezér, Atef Abu Bakr a londoni Telegraph szerint szintén úgy nyilatkozott nemrég, hogy Kadhafi adott parancsot Al-Megrahinak a merénylet végrehajtására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.