Újrajátsszák a novemberi terrortámadást Párizsban

A parlamenti vizsgálat részeként csütörtökön rekonstruálják a november 30-án történteket, köztük a 90 ember életét követelő bataclanbeli koncerten végrehajtott támadást.

Az események pontos rekonstrukciójával az a célja a nyomozóknak, hogy jobban megértsék az események sorrendjét és a terroristák mozgását, illetve a mentőalakulatok beavatkozását - magyarázza a Local

Azok a rendőrök, akik azon az éjszakán a helyszínen voltak, az újrajátszáson is jelen lesznek. A rekonstrukció zárt ajtók mögött zajlik majd, hogy semmi se szivároghasson ki a sajtóba.

Több áldozat azonban "helytelennek és szégyenteljesnek" nevezte a parlamenti vizsgálóbizottság eljárását. 

A párizsi terrortámadás éjszakáján három fegyveres férfi rontott be a koncertterembe és válogatás nélkül tüzet nyitottak a bent tartózkodókra, majd a rendőrség kiérkezésekor felrobbantották magukat. 

"Szégyen, hogy ez a vizsgálat egyszerűen aláássa a vizsgálóbírók munkáját. Csak a jog kezdeményezhet ilyesmit" - fejezte ki felháborodását Jean Reinhart, ügyvéd, aki az áldozatok családjai közül tizenkettőnek a jogi képviseletét is ellátja. "Ez az áldozatok iránti tisztelet teles hiánya. Érthetetlen, nem helyén való és gyalázatos."

A vizsgálatot végzők azzal védekeznek, hogy az események rekonstruálása segít, hogy jobban el tudják képzelni a történteket, amiről számos tanú beszámolt. A vizsgálat részleteit titkosították, így azok 25 évig nem ismerhetőek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.