Újraindulhat az olajexport a két Szudán között

Szudán és Dél-Szudán vezetői pénteken találkoznak Addisz Abebában, hogy megvitassák a demilitarizált zóna kialakítását, amely a fő pénzügyi forrást jelentő olajexport újraindításának egyik feltétele.

Omar Hassan al-Bashir szudáni és Salva Kiir dél-szudáni elnök Etiópiától kaptak meghívást, hogy találkozzanak Addisz Abebában és tisztázzák ügyeiket, írja a Reuters. A két ország áprilisban közel volt a háborúhoz, a nyugati hatalmak által is támogatott Afrikai Unió azóta sürgeti, hogy egyezzenek meg végre a vitatott határ mentén kialakítandó demilitarizált zónáról.

Szeptemberben a két elnök egy etiópiai találkozón már megállapodott, hogy újraindulhat a Szudánon áthaladó dél-szudáni olajexport. Juba még januárban leállította az olajtermelést, miután nem sikerült megegyezniük a tranzakciós díjról. Az olajból származó bevétel mindkét ország számára létfontosságú, az export újraindulásához azonban szükség van a demilitarizált zóna kialakítására. Egyelőre azonban egyik ország sem vonta vissza hadseregét a határtól, ugyanis azzal vádolják egymást, hogy a területükön harcoló felkelőket támogatja.

Kiir újévi köszöntőjében kijelentette, hogy országa kész visszavonni a csapatokat a határ közeléből, és ezt hamarosan meg is teszik. Bashir nem kommentálta a dél-szudáni elnök szavait, csak annyit mondott, hogy életbe akarják léptetni a szeptemberi megállapodást.

A több mint húsz évig tartó polgárháborúnak egy békemegállapodás vetett véget 2005-ben. Eszerint Dél-Szudán autonóm tartomány lett, és a terület népszavazás útján dönthetett függetlenségéről. A 2011. januári referendum után Dél-Szudán júliusban kiáltotta ki függetlenségét, de sok határterület hovatartozása még vitatott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.