Újraindulhat az észak-koreai reaktor

Észak-Korea egy-két hónapon belül újraindíthatja a jongbjoni atomerőmű egyik reaktorát, amely korábban plutóniumot gyártott atomfegyvereihez – közölte hétfőn egy amerikai kutatóintézet.

A Johns Hopkins Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézete szerint a lépés nagymértékben megnehezíti azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja újraindítani a Phenjan atomprogramjáról folytatott hatoldalú tárgyalásokat.

Az intézet műholdfelvételek alapján arra a következtetésre jutott, hogy Észak-Korea jelentős előrelépést tett az 5 megawattos, grafitfékezésű jongbjoni reaktor újraindításában, amelyet 2007-ben állítottak le egy nemzetközi nukleáris leszerelési megállapodás részeként.

Az egyetemnek a 38 North internetes oldalra feltett jelentése szerint Phenjan egy-két hónapon belül készen állhat az indításra. A dokumentum szerint azonban nem tisztázott, honnan jutnak „friss” nukleáris fűtőrudakhoz a reaktor üzemeltetéséhez.

Észak-Korea láthatólag befejezte a reaktor hűtőrendszerének javítását, amely szükséges az újraindításához és a reaktor működtetéséhez. A kommunista állam 2007-ben lerombolta a korábbi hűtőtornyot, hogy teljesítse a hatoldalú tárgyalásokon született megállapodást.

Phenjan a hűtőtorony újraépítése helyett most a másodlagos hűtőkört ahhoz a szivattyúházhoz csatlakoztatta, amelyet egy új, könnyűvizes atomreaktor számára építettek a jongbjoni atomlétesítmény területén, a régi reaktor tőszomszédságában. Észak-Korea áprilisban jelentette be, hogy újraindítja a grafitfékezésű reaktort.

Az ország februárban kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre. Több szakértő akkor úgy vélekedett, mintegy hat hónapnyi, egyévnyi idő kell majd ahhoz, hogy a régi reaktort újraindítsák a hűtőrendszer helyreállítása nyomán. A létesítmény évente hat kilogramm, atomfegyver előállításához szükséges plutónium előállítására képes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.