Újraindulhat Japán nukleáris energiatermelése

Japán nukleáris szabályozása előzetesen jóváhagyta, hogy két nukleáris reaktor újraindítsanak az ország déli részén – írja a BBC.

A Nukleáris Szabályozó Hatóság (NSZH) bejelentette, hogy a fukusimai tragédia után új szabványoknak megfelelő, Sendai üzemben lévő reaktorok újra üzembe helyezhetőek.

Jelenleg Japán 48 reaktora közül egy sem működik, de Abe Sinzó japán miniszterelnök sürgetik a reaktorok újraindítását. Nincs könnyű dolga, ugyanis a japán közvélemény a 2011-es fukusimai tragédia után nem rajong a nukleáris energiafelhasználásért.

2011 március 11-én egy földrengés, majd azt követő szökőár következtében a fukusimai erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyag több tíz kilométeres távolságban szennyezték be a környezetet.

A baleset előtt az atomerőművek a japán energiaszükséglet 30 százalékát biztosították. De az erőműveket a karbantartási munkálatok miatt és további veszélyességüktől tartva nem indították újra. Japán utolsó, Ohiban lévő reaktorát 2013 szeptemberében állították le.

Az NSZH szerint a most újraindíthatónak minősített reaktorok új szabványoknak felelnek meg és környezeti katasztrófa okozta lehetséges károsodásoknak is ellenáll.

Korábban az Abe-kormány egy energia tervet készített, azt tervezve, hogy hogyan tudná visszahozni a nukleáris energiát az ország életébe, úgy, hogy a lakosság aggodalma elmúljon.

Az egy hónapig tartó nyilvános egyeztetések eredményét azonban nem vezetik be majd az NSZH jóváhagyása nélkül.

A terv épp az ellenkezője az előző kormánypolitikának, ami fokozatosan megszüntette a nukleáris energia kiterjedését. A kereskedelmi és ipari miniszter szerint akkor Japánnak döntenie kellett egy energia támogató rendszerről, ami reális, pragmatikus és jól kiegyensúlyozott volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.