Újraindítanak két japán atomreaktort

Győzött az atomlobbi: több mint egy évvel a Fukusimában bekövetkezett atomkatasztrófa után először helyeztek üzembe ismét atomreaktort Japánban.

Noda Josihiko miniszterelnök utasítására a szigetország nyugati részén, Fukui tartományban az Oi atomerőmű 3-as és 4-es reaktorát indították újra a tartomány kormányzójának beleegyezésével. Bár a két reaktort azért helyezik ismét üzembe, mert nyáron áramhiány fenyegeti az országot, a szükség aligha hat csillapítólag a közvélemény ellenkezésére az atomenergiával szemben. Nagyrészt az atomerőművek körül élők nyomására az elmúlt időszakban több tartományi kormányzat is elutasította a reaktorok újbóli üzembe helyezését az erőművek hiányos biztonságával kapcsolatos aggodalmak miatt.

A tavaly március 11-én bekövetkezett, katasztrofális erejű földrengés okozta atombaleset óta Japánban sorra állították le az egyébként az áramellátás egyharmadáért felelős atomerőműveket. Az 50 működő reaktor közül az utolsót idén májusban kapcsolták ki.

A szigetország azóta elsősorban hőerőművekből nyeri a felhasznált áramot, a kormány pedig idén már országszerte több vidéken is rendeletet adott ki az áramfelhasználás 15 százalékos csökkentéséről. Az atomipar, illetve a központi kormány ezzel párhuzamosan figyelmeztetett, hogy a nyár folyamán az áramellátásban gondok jelentkezhetnek. Értesülések szerint ezt követően gyengült az erőművekkel szembeni ellenállás, a mostani döntés ugyanakkor mindenképp az atomlobbi győzelmét jelenti.

Noda Josihiko miniszterelnök a két reaktor üzembe helyezését bejelentve azt hangoztatta, hogy a kormány képes egy jövőbeni, a fukusimaihoz hasonló atomkatasztrófa megakadályozására. Maga a kormányfő több alkalommal is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az erőművek üzemen kívül helyezése súlyos károkat okozhat a gazdaságnak, főleg a tavaly nyáron már többször életbe léptetett – és a japánok körében rendkívül népszerűtlen – áramszünetek miatt.

Szakértők szerint valószínű, hogy hamarosan több más reaktor is újra megkezdheti a működését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.