Újraéleszti a Munka Hősét Putyin

– Nem csak egyetértek önnel, de azt hiszem, javaslatának még a nap végéig érvényt szerzünk – mondta Vlagyimir Putyin az Összoroszországi Népfront (ONF) első konferenciáján Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök rendeletet néhány órával később hivatalosan is megjelent, ezzel ismét osztható lesz a szovjet érából ismert Munka Hőse állami érdemrend.

Vlagyimir Putyin az évértékelő beszéd megtartására érkezik a Kremlbe
Vlagyimir Putyin az évértékelő beszéd megtartására érkezik a Kremlbe

Ezen a néven a Szovjetunióban 1928-tól 1938-ig díjaztak, ekkor az érdemrend a Szocialista Munka Hőse elnevezést kapta, amely 1991-ig élt. A hat évtized alatt összesen 22 ezer ember kapta meg a díjat, ebből alig egy százalékuk kétszer. A háromszoros díjazottak szűk csoportjába a repülőgéptervező Andrej Tuplojev és Szergej Iljusin mellett a szovjet atombomba atyja, Igor Kurcsatov, és a hidrogénbomba előállításában nagy szerepet játszott – a később rendszerkritikájáért kegyvesztetté vált Nobel-békedíjas fizikus – Andrej Szaharov került be – írta a Kommerszant orosz napilap.

A rendelkezés jól illeszkedik abba a szovjetnosztalgiába, amelyre a Kreml bizonyos helyzetekben előszeretettel épít.

Putyin megjelenése az általa 2011-ben meghirdetett ONF konferenciáján mind valószínűbbé teszi a politológusok sejtését, hogy az elnök ezzel a szervezettel akarja kiszélesíteni társadalmi bázisát, egyúttal teljesen függetleníteni saját társadalmi megítélését a korábban általa vezetett Egységes Oroszország (JeR) párt kevésbé népszerűbb imidzsétől.

A front a pártonkívüliek egybegyűjtését célozza, ezzel óvatosan kifogva a szelet az ellenzék vitorlájából, amely különösen a 2011 decemberi parlamenti választások utáni tiltakozások idején duzzadt nagyra.

Elemzők szerint az sem kizárt, hogy az ONF idővel teljesen kiváltja a JeR-t, amely 2011-ig a parlament kétharmadát, jelenleg egyszerű többségét birtokolja. Ezt a feltevést erősíti, hogy a közelmúltban olyan elemzés jelenhetett meg a Putyinhoz közelálló Vlagyimir Jakunyin – az orosz állami vasutak (RZSD) vezetője – patronálása alatt álló Elemző és Államigazgatási Tervezés Intézetének gondozásában, amely szerint a 2011-es parlamenti választást nem a JeR, hanem az ellenzéki Orosz Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) nyerte. a matematikai modellezésre hivatkozó jelentéstől ugyan Jakunyin elhatárolta magát, ám a publikálás aligha történhetett volna meg jóváhagyása nélkül. (Nem véletlen, hogy a jelentés csak a parlamenti voksolást értékelte, a 2012-es, Putyin győzelmét hozó márciusi elnökválasztást azonban nem.) A társadalom és a politikai elit szondázására is alkalmas jelentés megjelenése alapján azt sem zárható ki, hogy Putyin előrehozott parlamenti választások gondolatával foglalkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.