Újra vízumkötelezettséggel sújtanák a balkáni országokat

Hat EU-tagállam, Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Luxemburg és Hollandia szeretné visszaállítani a nyugat-balkáni országokkal szembeni vízumkötelezettséget.

A volt Jugoszlávia területéről, olykor hamis útlevéllel menekültstátuszért folyamodók teljesen megbénítják a schengeni menedékügyi rendszert – érvelnek az Európai Bizottságnak küldött levelükben. A témát jövő héten vitatják meg a tagországok illetékes miniszterei.

Jelenleg Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia állampolgárai vízum nélkül tudnak beutazni a Schengen-övezetbe.

Szerbia, Macedónia és Montenegró 2009 karácsonyára, Bosznia-Hercegovina és Albánia 10 hónappal később kapott vízummentességet az EU-tól. Polgáraik legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak a schengeni zónában vízum nélkül.

Balázs Péter magyar külügyminiszter lepecsételi Vuk Jeremic szerb külügyminiszter útlevelét a röszkei határátkelőhelyen 2009. december 19-én
Röszke, 2009. december 19. Balázs Péter magyar külügyminiszter lepecsételi Vuk Jeremic szerb külügyminiszter (b) útlevelét a röszkei határátkelőhelyen. A szerb, a macedón és a montenegrói állampolgárok 2009. december 19-től vízummentesen léphetnek az EU területére. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.