Újra tüntettek az amerikai Korán-égetés ellen

Kilenc ember meghalt, több tucatnyi pedig megsebesült szombaton a dél-afganisztáni Kandahárban, miután zavargásba torkollott egy közelmúltbeli egyesült államokbeli Korán-égetés miatt rendezett tüntetés.

A helyi kórház egyik orvosa elmondta, hogy a holttesteket, illetve a sebesülteket lőfegyverből leadott lövések, illetve kődobálás okozta sérülésekkel szállítottak be a kórházba.

Kandahár a vallási fanatikus muzulmán tálib mozgalom egyik fellegvárának számít Afganisztánban.

A Korán-égetés miatti tiltakozó afgán tüntetők pénteken megrohanták az észak-afganisztáni Mazari-Sarífban lévő ENSZ-képviseletet, s legalább 12 embert - köztük hét ENSZ-alkalmazottat - megöltek. Az ENSZ afganisztáni missziója, az UNAMA munkatársai közül egy svéd, egy norvég és egy román állampolgár, illetve négy nepáli őr esett áldozatul a támadásnak, amely a legsúlyosabb incidens volt a 2001-es nyugati invázióó óta. A gyilkosságok körülményeiről ellentmondásos hírek érkeztek. Amíg a helyi rendőrfőnök azt mondta, hogy az ENSZ-alkalmazottak közül kettőt lefejeztek, a tartományi rendőrfőnök szerint az épületben csapdába csalták és fejbe lőtték őket,

A tünteők dühét az szította fel, hogy március 20-án egy amerikai tiszteletes, Wayne Sapp Floridában elégette a muzulmánok szent könyvének, a Koránnak az egyik példányát. Az akciót annak a Terry Jones  lelkipásztornak felügyeletével és jelenlétében hajtották végre, aki tavaly szeptember 11-én a nemzetközi tiltakozás hatására végül elállt a Korán elégetésétől. Jones minden felelősséget elhárított magáról a halálos  afganisztáni incidensek miatt.

Füst száll a magasba az észak-afganisztáni Mazari-Sarífban lévő ENSZ-képviseletet felől
Mazari-Saríf, 2011. április 2. Füst száll a magasba az észak-afganisztáni Mazari-Sarífban lévő ENSZ-képviseletet felől 2011. április elsején, azt követően, hogy a pénteki ima után tüntetők egy csoportja behatolt az épületbe és gyújtogatni kezdett tiltakozásul amiatt, hogy Terry Jones amerikai lelkipásztor március 20-án elégette a muzulmán szent könyv, a Korán egy példányát a Dove World Outreach Center nevű pünkösdi-karizmatikus gyülekezet épületében a floridai Gainesville-ben. A feldühödött muzulmánok legalább 12 embert megöltek, köztük hét ENSZ-alkalmazottat. (MTI/EPA/Mirwaice Sahel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.