Újra ott a NAÜ Iránban

Egy hónapon belül ez a második látogatás. Miközben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit most főleg az atomprogram katonai vonatkozásai érdeklik, az USA és Nagy-Britannia vállvetve próbálja meg lebeszélni Izraelt egy iráni atomlétesítmények elleni támadásról.

Megérkezett hétfőn Teheránba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) következő szakértői csoportja, hogy megpróbáljon diplomáciai megoldást találni az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdésekre – közölte az ISNA helyi hírügynökség. Teheráni tájékoztatás szerint a küldöttség találkozik az iráni atomenergetikai szervezet vezetőivel és más iráni tisztviselőkkel. Az ISNA nem közölt részleteket a delegáció programjáról, s arról sem, hogy a vitatott nukleáris létesítmények közül hova látogathatnak el a NAÜ szakértői, de a küldöttség vezetője, Herman Nackaerts szerint a megfigyelőket ezúttal kifejezetten az iráni atomprogram katonai vonatkozásai érdeklik.

Herman Nackaerts útban Irán felé. Jó megbeszélések
Herman Nackaerts (L), head of a delegation of the International Atomic Energy Agency (IAEA), checks in for a flight to Iran next to other IAEA delegates at the international airport in Vienna February 19, 2012. REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA - Tags: POLITICS ENERGY)

Egy hónapon belül ez már a második szakértői csoport, amelyik azért érkezett Teheránba, hogy felvilágosítást kapjon az atomprogram valódi céljairól. Teherán ragaszkodik ahhoz, hogy a program csak polgári célokat szolgál, és a növekvő áramszükséglet miatt van szüksége rá az országnak, a közkeletű nyugati gyanú szerint ez azonban csak álca, és Irán valójában atomfegyver kifejlesztésére törekszik. A NAÜ négy éve sikertelenül próbálkozik megállapodni Teheránnal a nukleáris létesítmények nemzetközi ellenőrzéséről. Az előző NAÜ-küldöttség január 29–31. között járt Iránban. Nackaerts – aki a NAÜ főigazgató-helyettese is – az akkori megbeszéléseket jónak minősítette.

Ali Akbar Szalehi iráni külügyminiszter vasárnap arról beszélt, hogy országa mielőbb fel akarja újítani a tárgyalásokat nukleáris programjáról a nagyhatalmakkal. Hozzátette, hogy Teherán választ vár az 5+1 csoporttól (a BT öt állandó tagja plusz Németország) a Szaíd Dzsalíli iráni nukleáris főtárgyaló által február 14-én írt, Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének címzett levelére.

Teherán a múlt csütörtökön ceremoniális külsőségek közepette állt elő új nukleáris fejlesztéseivel, új, saját gyártású urándúsító centrifugákkal, illetve a saját gyártású fűtőannyaggal is. A jó előre beharangozott bemutatón Mahmúd Ahmanidezsád elnök jelenlétében helyezték el a reaktorokban az új fűtőrudakat, az államfő pedig megismételte, hogy országa soha nem fog felhagyni az atomprogramjával.

Mindeközben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia lázasan dolgozik azon, hogy lebeszélje Izraelt egy iráni atomlétesítmények elleni esetleges támadásról. Tom Donilon nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap érkezett Izraelbe, hogy az iráni atomdossziéról tárgyaljon Benjamin Netanjahu kormányfővel és más magas rangú izraeli tisztviselőkkel is, Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának a vezetője pedig arra figyelmeztetett, hogy még mindig nem világos, Irán képes-e egy atombomba összeállítására. „Ennek alapján korai még döntést hozni arról, hogy a katonai beavatkozás vár ránk” – fogalmazott Dempsey. Ezzel összhangban Nagy-Britannia részéről William Hague külügyminiszter egy vasárnapi interjújában mondta, hogy „nem lenne bölcs dolog", ha Izrael támadást indítana az iráni atomlétesítmények ellen.

Korábban Barack Obama elnök is jelezte, hogy minden lehetőség nyitva áll, de nem akar háborút Iránnal. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter nemrég zárt körben beszélt arról, hogy tavasszal már felszállhatnak az izraeli vadászgépek Irán felé. A demokrata Obama-adminisztráció, amely nemrég jelentett be egy nagyszabású haderő-leépítési tervet, némi joggal tart attól, hogy ha Izrael támad, azt inkább a majdani republikánus elnökjelölt tudja a maga javára fordítani a novemberi elnökválasztáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.