Újra nőt jelölt Obama legfelsőbb bírónak

Elena Kagan, a főállamügyész helyettese lehet a negyedik hölgy, aki valaha helyet kap a taláros testületben.

Kagan - amennyiben a szenátus megerősíti a jelölést - a negyedik nő lesz, aki valaha a legfelsőbb bíróságban szolgált. Az 50 éves Kagan lenne a testület legfiatalabb tagja, és először fordulna elő, hogy a bíróság kilenc tagja közül három nő. Obama azért jelölt új legfelsőbb bírót, mert csaknem 35 évi szolgálat után nyugdíjba vonul a 90 éves legendás liberális John Paul Stevens. A legfelsőbb bírói kinevezés egész életre szól.

Kagan volt az első nő az amerikai igazságszolgáltatás történetében, aki betölthette a legfőbb államügyész-helyettesi pozíciót, Obama hűséges támogatójának számít. Ő volt a Harvard Egyetem jogi karának első női dékánja. Azelőtt, hogy tavaly márciusban ő lett a legfőbb államügyész-helyettes, főleg oktatással foglalkozott, négy évtizede ő az első olyan jelölt, akinek jóformán nincsen bírói tapasztalata. Obama így szakított a hagyománnyal, hiszen a bíróság összes többi tagja korábban szövetségi fellebbviteli bíró volt. A legutóbbi ilyen - vagyis nem bíró - jogászt Richard Nixon elnök jelölte 1972-ben.

Az Egyesült Államokban a legfőbb államügyész helyettese kormányzati poszt, tulajdonképpen a legfőbb államügyészi pozíciót betöltő igazságügy-miniszter segédje. A legfőbb államügyész-helyettes hivatala látja el a kormány jogi képviseletét a legfelsőbb bíróság előtt, a testület elé kerülő peres ügyek kétharmadában érintett a szövetségi állam. Bár Kagant mérsékelt liberálisnak mondják, nézeteiről jobbára csak találgatni lehet, emiatt a liberálisok és a konzervatívok között is lesznek olyanok, akik gyanakvással fogadják majd jelölését. Előbbieknek nem tetszik, hogy Kagan az erős végrehajtó hatalom híve, és a Harvardon egyezségre törekedett a konzervatívokkal. Utóbbiak viszont azért támadták, mert kitiltotta a hadsereg toborzóit az egyetemi campus egy épületéből, mert szerinte a hadseregben a nyíltan melegek szolgálatának tilalma ellentétes az egyetem antidiszkriminációs gyakorlatával. A republikánusok egyelőre nem jelezték, hogy meg akarják gátolni Kagan kinevezését.

A New York Times szerint ha Kagan kerül Stevens helyére, nem fog alapvetően megváltozni a legfelsőbb bíróság ideológiai összetétele. Ha kinevezik, ő lesz az Egyesült Államok 112. legfelsőbb bírája. 2009 májusában a szenátus egyszer már rábólintott Obama egyik női jelöltjére, Sonia Sotomayorra, aki így a taláros testület első hispánó tagja lett.

 

Obama és Kagan az ünnepélyes bejelentés előtt
U.S. President Barack Obama escorts Solicitor General Elena Kagan as the Supreme Court nominee to replace retiring Justice John Paul Stevens in the East Room of the White House in Washington May 10, 2010. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.