Újra megszólaltak a fegyverek Gázában

Izrael légitámadást indított a Gázai övezetben ellen, miután út menti pokolgép végzett egy izraeli katonával a terület határánál – George Mitchell washingtoni közel-keleti megbízott kiújuló harcok árnyékában kezdhette meg első hivatalos útját a régióban.

Szemtanúk szerint az izraeli légitámadásban egy Hamász-aktivista megsérült, amint épp egy motorkerékpáron utazott a  radikális iszlamista palesztin mozgalom által uralt területen, Hán-Júnisz városban. A másik áldozat egy  járókelő volt. A környéken izraeli harckocsik és földgyaluk tűntek fel.

Az izraeli légierő néhány órával azután hajtotta végre a támadást, hogy egy izraeli katona meghalt és három megsebesült a  Gázai övezet határán lévő kiszufimi átkelő közelében, egy út szélén elrejtett pokolgép detonációjában. Az incidensre válaszul az izraeli hatóságok lezárták azokat a határátkelőket is, amelyeken keresztül a palesztinoknak szánt segély beáramlik a Gázai övezetbe.

Ehud Barak védelmi miniszter „választ” ígért a palesztin támadásra, amelyet azonban sem a Hamász, sem valamelyik szövetséges szervezet nem vállalt magára. Szami Abu Zuhri Hamász-szóvivő elhárította a felelősséget, ám méltatta az akciót, amely szerinte „természetes válasz a megszálló bűneire”.

– Nem érdekel, ki robbantott –reagált a pokolgépes merényletre Cipi Livni izraeli külügyminiszter, hozzátéve, hogy a Gázai övezetet 2007 júniusa óta hatalmában tartó Hamász a felelős a területről Izraelt érő támadásokért.

A választások előtt álló izraeli politikusok kemény válaszlépést ígérő kijelentései kétségessé teszi George Mitchell első régióbeli útjának sikerét. Washington új közel-keleti megbízottja éppen az új izraeli-palesztin pengeváltás árnyékában azzal az üzenettel érkezett ma Izraelbe, hogy megérett a pillanat a békemegállapodásra.

 

Nebulók egy rafahi iskolában
Nebulók egy rafahi iskolában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.