Újra megnyitják a keszongi ipari parkot

Dél-Korea és Észak-Korea megállapodott, hogy a jövő héten újraindítják a közös működtetésű keszongi ipari parkot – jelentette be szerdán a szöuli országegyesítési minisztérium.

„Próbaidővel”, de jövő hétfőn újra megnyílik a keszongi ipari park. Az éjszakába nyúló tárgyalásokon született megállapodás azt jelenti, hogy öt hónap szünet után újraindulhat a két Korea közös vállalkozása. A határ északi oldalán lévő különleges gazdasági övezetből a phenjani kommunista vezetés hívta vissza azt az 53 ezer észak-koreait, akit 123 dél-koreai cég foglalkoztat. Keszongban évi 470 millió dollárt érő árut állítanak elő. Kim Dzsong Un rezsimje pedig ezért évi kilencvenmillió dollárt kap „zsebbe” Szöultól.

A felek abban is megállapodtak, hogy októberben roadshow-t rendeznek Keszongban a lehetséges külföldi befektetők bevonásáért.

Észak- és Dél-Korea viszonya februárban vált rendkívül feszültté, miután a phenjani rezsim egy atomkísérlet után új ENSZ-szankciókat kapott a nyakába. Emiatt és a régióban kezdődött amerikai–dél-koreai közös hadgyakorlat miatt márciusban Phenjan elvágta a két ország közötti forródrótot, egyoldalúan felmondta az ENSZ égisze alatt kötött fegyverszüneti megállapodást, és atomháborúval is fenyegetőzni kezdett. Phenjan ezután csak nemrég enyhült meg: lehetővé tette több tucat, az 1950–1953-as háborúban egymástól elszakított családtag találkozását, helyreállt a forródrót, a rezsim pedig augusztusban jelezte, hogy kész újra megnyitni keszongi ipari parkot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.