Allah vigyázott a magyar katonákra

A magyar sofőr is kiszúrta a magyar konvojra támadó öngyilkos merénylő vigyorát. A robbanásban szerencsére senki sem sérült meg.

Fehér Toyota Corollát vezetett az az öngyilkos merénylő, aki helyi idő szerint 10 óra 27 perckor, öt kilométerre a magyar tábortól, az afganisztáni Baghlan tartomány Puli-Khumri városának északi kijáratánál megtámadott egy magyar konvojt. A robbanás a konvoj harmadik, Humvee típusú járművénél történt. A támadásban senki sem sérült meg. A Humvee megroncsolódott, de saját kerekein tért vissza a táborba, miután a konvoj a támadás után visszafordult.

– Megtanultunk együtt élni a veszéllyel – mondta lapunknak a magyar táborban Lippai Péter ezredes, a PRT (tartományi újjáépítési csoport) parancsnoka, aki hozzátette: a honvédekkel most pszichológus foglalkozik. – A fiúk nagyon fel vannak spannolva: van, akinek ez már a harmadik támadása volt – számolt be az ezredes a támadásban érintett katonákról. – Információk nap, mint nap jönnek be potenciális merénylőkről, de ez nem jelenti, hogy a feladatainkat ne hajtanánk végre – közölte a parancsnok.

Lippai ezredes szerint katonái a protokollnak megfelelően jártak el.  - Allah vigyázott rájuk megint – mondta némi iróniával és óriási megkönnyebbüléssel a parancsnok. A parancsnok kiemelte a Humvee sofőrjének lélekjelenlétét, aki amikor meglátta a fehér Toyotában ülő vigyorgó arcát, gyanút fogott, megpróbált kitérni előle. A Humvee tetején álló géppuskás is észlelte a veszélyt: a merénylő akkor robbantotta fel magát, amikor a géppuskás ráfogta a fegyverét. A robbanásban és az azt követő harminc méteres lángoszlopban – a magyar honvédek elmondása szerint – nem sérült meg civil sem.

A robbanás a városban lévő úgynevezett reintegrációs toborzó központ mellett történt. Ide várják a fegyverüket letenni akaró, vagy a kormány oldalára átállni szándékozó fegyvereseket – elképzelhető, hogy ez volt a kamikaze merénylő eredeti célpontja. A vizsgálat még folyamatban van.

Baghlanban az elmúlt hónapokban jelentősen romlott a biztonsági helyzet. Az augusztusi váltásnál történt halálos támadás rányomta a bélyegét a kilencedik PRT hangulatára, de sokat dolgoztak azon, hogy sikerüljön feldolgozni az eseményeket. - A munkát folytatjuk. Ez benne van a pakliban, tudtuk, tudjuk, és az otthoniak is tudják - mondta az ezredes.

Az augusztus 23-án történt támadás után a tálibok nyíltan megfenyegették Magyarországot. Szóvivőjük, Zabihullah Mudzsahid már a Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy és Kolozsvári György zászlós halálával járó merénylet másnapján a magyar kontingens távozását követelte a hadszíntérről, figyelmeztetve, hogy az akkori támadást továbbiak követhetik, még több halálos áldozattal, ha a magyar kormány nem vonja ki a csapatokat. Mudzsahid külön kitért arra, hogy a tálibok offenzívára készülnek Baglán tartományban, ott, ahol az magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) teljesít szolgálatot a nemzetközi erők (ISAF) kötelékében.

KRONOLÓGIA - Külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonákat ért támadások

1996. augusztus 11. - Cipruson 12 békefenntartó, köztük egy magyar is megsebesült az ütközőzónában lezajlott incidensben. A katonák a görög és török polgári személyek összecsapását próbálták megakadályozni.

2001. október 8. - Az abház főváros, Szuhumi közelében - feltételezhetően csecsen szakadárok vagy grúz partizánok - lelőttek egy járőröző MI-8-as helikoptert. A balesetben életét vesztette Török László ezredes, az ENSZ grúziai megfigyelő missziójának parancsnokhelyettese.

2003. február 18. - Az iraki Hillában két teherautó nekihajtott a magyarok szálláshelyéül szolgáló tábort övező védműveknek. A merénylet következtében a magyar zászlóalj épületeinek ablakai kitörtek, s a szilánkok megsebesítettek tíz magyar katonát.

2003. március 30. - Rakétatámadás érte Kabulban a magyar békefenntartók szálláshelyét, személyi sérülés nem történt.

2003. július 31. - Aknatámadás érte az iraki nemzetközi haderő hillai táborát, a támadásban senki nem sebesült meg.

2003. szeptember 21. - Aknatámadás érte a magyaroknak is otthont adó hillai nemzetközi logisztikai bázist. A támadás sem személyi sérülést, sem jelentősebb anyagi kárt nem okozott.

2003. december 6. - Irakban támadás érte a magyar szállítóalakulat egyik humanitárius szállítmányát. A támadók gépkarabéllyal lőttek a konvoj tagjaira, akik viszonozták a tüzet, senki nem sebesült meg közülük.

2004. február 18. - Az iraki Hillában a magyar katonáknak is helyet adó Camp Charlie lengyel logisztikai támaszpont ellen öngyilkos merényletet hajtottak végre. A támadásban tíz magyar katona - közülük kettő súlyosan -, hat lengyel és egy amerikai katona sebesült meg, tizenegy iraki életét vesztette.

2004. április 19. - Aknavető-támadás érte az iraki Hillában azt a tábort, ahol a többnemzetiségű hadosztály tagjaként a magyar kontingens katonái is állomásoznak. A bázison három aknavető gránát robbant fel, személyi sérülés nem történt.

2004. június 17. - Irakban egy ivóvizet szállító magyar katonai konvoj járművei mellett pokolgép robbant. A repeszek megölték Nagy Richárd 27 éves szakaszvezetőt, egy másik magyar katona megsebesült.

2006. júliusa - Afganisztánban tálib fegyveresek rakétát lőttek ki arra a buszra, amelyen egy holland konvojban húsz magyar katona is utazott. Senki nem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

2008. március 25. - Irakban egy magyar katona könnyebb sérülést szenvedett, amikor robbanás történt az Al-Rustamiyah Bázison. A robbanásban négy iraki katona is megsérült.

2008. június 10. - Afganisztánban egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben életét vesztette a magyar újjáépítési csoport katonája, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester. A 2006 ősze óta a bagláni tartományban szolgálatot teljesítő magyar újjáépítési csoportban ő volt az első halálos áldozat.

2008. július 12. - Tűzszerész feladatai végrehajtása közben egy robbanás következtében életét vesztette egy tűzszerész, Nemes Krisztián százados Afganisztánban, a Kunduz városba vezető úton.

2008. október 27. - Egy magyar katona könnyebben megsérült, amikor egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrőrsön, az észak-afganisztáni Baglán tartomány székhelyén, Puli-Humriban. A támadásban egy amerikai katona meghalt, hat ember megsebesült; a sérült magyar katonát további vizsgálatra a mazar-e-sharif-i kórházba szállították.

2009. május 9. - Lesből támadtak az MH PRT egyik járőrkonvojára Baglán tartományban, ahol éppen a heves esőzések utáni útviszonyokat vizsgálták.

2010. február 6. - Gránátvetővel lőttek rá a magyar katonákat szállító konvojra Afganisztánban; a menetoszlop második autóját érte találat, amelynek következtében két katona megsérült.

 

Kráter a magyar konvoj elleni merénylet helyszínén
Puli-Humri, 2010. október 25. Kráter tátong az országúton, egy robbantásos merénylet helyszínén az észak-afganisztáni Puli-Humriban, Baglán tartomány székhelyén 2010. október 25-én. Ezen a napon egy öngyilkos merénylõ a levegõbe röpítette robbanószerrel megrakott autóját, amikor a NATO-misszió keretében Puli-Humriban állomásozó, az újjáépítésben részt vevõ magyar katonai alakulat konvoja elhaladt. A támadó életét vesztette, rajta kívül a merényletben senki nem sérült meg. (MTI/EPA/NAQEEB AHMED
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.