Újra kútban a magyar összefogás

A Híd-Most párt országos tanácsának hétvégi döntése alapján felfüggesztik a Magyar Közösség Pártjának képviselőivel idáig csak járási szinten folytatott tárgyalásokat.

Az őszi regionális választások előtt a  megyei koalíciók megkötését tartják a legfontosabb feladatnak. Legközelebbi politikai szövetségesként pedig a két szlovák jobbközép pártot, a Kereszténydemokrata Uniót (KDH) és a Szlovák Kereszténydemokrata Uniót (SDKÚ) jelölték meg, de másféle regionális koalíció megkötését sem zárják ki.

Lapunknak nyilatkozva Bugár Béla elmondta: azért határoztak igy, mert az  MKP nem hajlandó egyértelmű politikai szövetségre lépni a Híddal. Példaként az Érsekújvári (Nové Zámky) járást említette, ahol két választókörzet lesz. A döntő többségében magyarok lakta Párkányiban (Stúrovo) az MKP külön akar indulni, többek között a Híd ellen is. Az északiban – ahol a szlovákok vannak túlsúlyban – viszont közös lista felállítását javasolták, ami számunkra elfogadhatatlan. Miként az is, hogy nem megyei, hanem csupán járási szintű, ráadásul különböző formájú együttműködést és nem koalíciókötést szorgalmaznak – érvelt a Híd-Most elnöke.

Megkeresésünkre viszont Berényi József kifejtette: reális esély kínálkozott arra, hogy a megyei választásokon a két párt szövetségesként induljon, ami a szlovákiai magyarság döntő többségének az óhaja is. – Ezért kellett volna még időt hagyni az egyezkedések sikeres befejezéséhez. A Híd-Most Országos Tanácsának legutóbbi döntése viszont azt jelzi, hogy a szlovákiai magyar politikai élet ismét átrendeződőben van. Bugár Béla pártja korábban más nemzetiségű választókat, ma viszont már szlovák pártokat is hajlandó segítségül hívni a magyar párt legyőzése érdekében – szögezte le az MKP elnöke.

 Bugár Béla és Berényi József másképp látja
Együtt egy interjú erejéig: Bugár Béla és Berényi József másképp látja a múltat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.