Újra kiadnák a Mein Kampfot Németországban

Bár a második világháború óta betiltották, Hitler könyvét a szerzői jogok lejártára hivatkozva jelentetné meg a müncheni Kortárs Történeti Intézet.

Hetven évvel Adolf Hitler halála után, 2015-ben újra kiadják a náci propaganda alapművének számító Mein Kampfot (Harcom) Németországban. Az erről szóló bejelentést a müncheni Kortárs Történeti Intézet (IfZ) igazgatója, Edith Raim tette, arra hivatkozva, hogy 2015-ben hatályát veszti a mű kiadását tiltó szerzői jog.

Bár az intézet elképzelései szerint kritikai kiadást jelentetnének meg az eredetileg 1925-ben és 1926-ban két kötetben megjelent könyvből, a szöveget letétként őrző bajor tartományi pénzügyminisztérium a bejelentés hallatán sietve leszögezte, ellenzi az újrakiadást, amihez engedélyt sem adott az IfZ-nek.

Németország – ahol tilos kiadni – a szerzői jogra hivatkozva eddig többször is próbálta megakadályozni a Mein Kampf megjelenését más országokban is, ám Nagy-Britanniában és Svédországban a legfelsőbb bíróság a kiadónak adott igazat. Minden korlátozás nélkül hozzáférhető a könyv az Egyesült Államok és Ausztrália közkönyvtáraiban, a holland fordítás joga viszont állami tulajdon, a mű megjelentetése pedig gyűlöletkeltés miatt törvénybe ütközik – ahogy Ausztriában, Kínában és Oroszországban is. Magyarországon 2007-ben adták ki utoljára.

Német jogi szakértők szerint ha akarná, Hitler unokaöccsének fia, sikkerrel perelhetné el Bajorországtól a szerzői jogot, eurómilliókra téve szert az újrakiadások utáni jogdíjakból. Az Ausztriában élő Peter Raubal már többször jelezte, nem érdekli az üzlet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.