Újra kiadják a Mein Kampfot Németországban

A jogtulajdonos bajor tartományi kormány szeretné, ha a kritikai kommentárral ellátott kiadás lenne a mérvadó a szerzői jogok lejárta után. Nagy rohamra nem számítanak a könyvesboltokban: a Mein Kampfot már Mussolini is végigunatkozta.

Még a szerzői jogok lejárta, 2015 előtt újra kiadják Adolf Hitler Mein Kampfját Németországban – jelentette be a jogtulajdonos bajor tartományi kormány. A Mein Kampf szerzői joga hetven évvel Hitler halála után, 2015-ben lejár, és München szeretné, ha 2016. január-1-től nem a neonácik által később terjesztett szövegváltozatok lennének mérvadóak, hanem az, amelyiket ő részletes kritikai kommentárral ellátva ad ki. Bejelentésében Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszter hangsúlyozta is, hogy az új Mein Kampf egyetemi kutatók számára készül, a döntés előtt München pedig egyeztetett a könyv megjelentetését ellenző szervezetekkel is. „A célunk az, hogy lerántsuk a leplet a könyvről, hogy megmutassuk, mekkora hagymáz az egész, amely világméretű katasztrófához vezetett” – mondta Söder a második világháborúra és a holokausztra utalva. Hozzáfűzte, München szeretné kereskedelmileg minél kevésbé vonzóvá tenni a 2015 után megjelenő kiadásokat.

A Mein Kampf példányai egy Hitler-kiállításon. Szolid tudományos munka készül.
Copies of Adolf Hitler's book "Mein Kampf" (My Struggle) are pictured at the media preview of "Hilter und die Deutsche Volksgemeinschaft und Verbrechen" (Hitler and the German Nation and Crime) at the Deutsche Historisches Museum (German Historical Museum) in Berlin October 13, 2010. The exhibition will open to the public on October 15 and run till February 6, 2011. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: SOCIETY POLITICS)

Ez már csak azért is sikerülhet, mert a két kötetben, 1925-ben és 1926-ban megjelent Mein Kampf a kötelező tiszteletkörökön túl a maga korában sem volt túl népszerű. A fasiszta olasz harcostárs, Benito Mussolini saját bevallása szerint végigunatkozta a félig önéletrajzi elemekből, félig antiszemita és rasszista kirohanásokból szőtt könyvet, amely 1945 előtt egyébként tízmillió példányban kelt el. Hitler halála után a Mein Kampf és nem mellesleg a náci párt, az NSDAP központi lapjának, a Völkischer Beobachternek a kiadóját, a Franz Eher Verlagot felszámolták, a szerzői jogok ezután kerültek a bajor tartományi kormányhoz. München 1945 óta minden alkalommal meg is akadályozta a megjelentetését: legutóbb a múlt hónapban, amikor egy brit kiadó, Peter Magee akart részleteket megjelentetni a könyvből németül.

A karlendítéssel és a horogkereszttel ellentétben a német törvények nem tiltják a Mein Kampf kiadását, aki mégis megteszi, csak a bajor kormány szerzői jogait sérti meg.

Ami az újrakiadást illeti, arra Dieter Graumann, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának vezetője is rábólintott, nagy rohamot pedig nem vár a könyvesboltokban. Edith Raim, az új kiadás szerkesztője szerint szolid tudományos munka készül – semmi olyasmi, amire a neonáci közönség rajongva vethetné rá magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.